IMF: Ha lesz jegybanktörvény, tárgyalunk

2012.06.27. 16:23 Módosítva: 2012.06.27. 16:35

A jegybanktörvény módosításának parlamenti elfogadása után megkezdődhetnek a hivatalos tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval – erről tájékoztatta az IMF vezetője, Christine Lagarde a magyar kormányt és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökét. Az erről beszámoló Varga Mihály IMF-ügyi miniszter szerdán elmondta: Christine Lagarde azt írta, hogy az IMF üdvözli az MNB-törvény módosítására tett kormányzati javaslatot, amely teljes egészében kielégíti a valutaalap elvárásait, és ha ezeket a változtatásokat a magyar parlament elfogadja, a tárgyalások megkezdődhetnek az IMF-fel és az EU-val.

Az Országgyűlés legkésőbb július 12-én fogadja el a jegybanktörvény-módosítást, és így másnaptól, „13-ától kezdve bármikor” megkezdődhetnek a tárgyalások. Varga Mihály azt is kiemelte: a valutaalap vezetője üdvözölte, hogy Orbán Viktor és a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke, Rogán Antal vállalta: további jegybanki kinevezésekre most nem kerül sor.

A bejelentés hírére erősödni kezdett a napközben látványosan gyengülő forint. Az euró ára, amely reggel még 285,5 forint környékén, de kora délután már 288 forint fölött volt, a hír megjelenése után nem sokkal 286,5 forintra.

A jegybanktörvény ügye 2011 decembere, a hazánk és a nemzetközi szervezetek közötti első informális tárgyalások kezdete óta visszatérő konfliktust jelent Budapest és Brüsszel, illetve Washington között. A nemzetközi szervezetek úgy értékelték, hogy az idén januárban hatályba lépett törvénnyel több ponton sérült a jegybank függetlensége. A jogszabály módosítására többször tett kísérletet a magyar kormány, ám az eddigi változatokat ha az Európai Bizottság nem, akkor az Európai Központi Bank vagy az IMF kifogásolta.

Múlt hétfőn fogadta volna el a parlament a mostaninál eggyel régebbi változatot, de végül visszavonták, miután az EKB és az IMF is kritizálta a tervezetet. Az új módosításokat, ahogy Varga MIhály, az IMF-tárgyalásokért felelős miniszter múlt szerdán bejelentette, csütörtökön vitték a parlament elé, két héten belül pedig a zárószavazás is meglehet.

Az IMF jelezte, hogy vizsgálja a változtatásokat Brüsszellel és a vitában legmarkánsabb álláspontot képviselő Európai Központi Bankkal együtt. Ha ezúttal minden rendben lesz – amire nagy az esély, legalábbis erre utal Simor András MNB-elnök nyílt támogatása és mostani reakciója is –, a zárószavazás után akár már júliusra időpontot kaphatunk a hiteltárgyalás megkezdésére. Ez persze nem feltétlenül jelentene villámgyors megállapodást. Mégis, az elmúlt hetek történései az eddigiekhez képest óriási előrelépést jelentenek.

A jegybanktörvényről eredetileg július 2-án szavaztak volna a képviselők. Mivel az Európai Központi Bank jelezte, hogy a törvénnyel kapcsolalos észrevételeivel csak július elejére készül el, ezért Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szerint nincs szükség a házszabálytól való eltéréssel tárgyalni az MNB-törvény módosító javaslatát, így azt normál tárgyalási rendben vitatják meg.