Nem kapnak hitelt a cégek

2012.06.28. 11:12

A vállalatok finanszírozásában továbbra is előkelő helyet foglal el a bankhitel, ám a gazdasági válság kitörése óta eltelt három év során jelentősen zsugorodott azon vállalkozások köre, melyek e finanszírozási formát terveznék igénybe venni. A banki és pályázati finanszírozással szemben a tulajdonosi kölcsön és tőkeemelés szerepe ugyanakkor erősödik – derül ki a GfK Hungária Corporate Banking Monitor felméréséből.

Nem bíznak a sikerben

2007 óta egyre kevesebb cég hisz abban, hogy hitelkérelmét bármely hazai bank pozitívan bírálná el – derül ki a legalább 20 millió forint éves nettó árbevételű cégek pénzügyi szokásait, stratégiáit felmérés idei eredményeiből.

A vizsgálat azt állapította meg, hogy míg 2007 utolsó negyedévében 7,5 százalékot tett ki azon vállalatvezetők aránya, akik úgy vélték, hogy cégük hitelkérelmét elutasítanák egy esetleges banki hitelbírálat során, hányaduk 2010-ben 17,1 százalékra, 2012-ben pedig 19 százalékra emelkedett.

Ha kapnak, akkor sokat

A hitelképes cégeket a bankok is jobban megbecsülik. Ezt támasztja alá az az eredmény, hogy azok a cégek, akik bíznak a sikeres hitelkérelemben elképzelhetőnek tartják azt is, hogy az árbevételük nagyobb hányadát kitevő hitelösszeget kaphatnak. A 2010-es 40 százalékról 48 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik legalább az éves nettó árbevételük 25 százaléka erejéig terjedő hitelösszeg elnyerését is elképzelhetőnek tartják.

Kevesebb hitel és EU-s támogatás

A banki hitellehetőségek szűkülése hatással van a vállalkozások finanszírozási stratégiájára is. A 2008-as adatokhoz képest bizonyos átrendeződés figyelhető meg a vállalatok által figyelembe vett finanszírozási lehetőségekkel kapcsolatban is. Dunai Albert, a GfK Hungária pénzügykutatási szektorának vezetője szerint továbbra is a bankhitel a legfőbb finanszírozási forma, de két év alatt 11 százalékponttal csökkent az ezt igénybe venni tervezők aránya, 2007-hez képest pedig több, mint 20 százalékos a visszaesés.

Tovább csökkent ugyanakkor az állami vagy EU források, pályázati pénzek szerepe is a vállalkozások finanszírozásában. Ezzel párhuzamosan viszont nőtt, és immár a második legfontosabb forrásnak számít (főleg a kisebb cégek esetében) a tagi kölcsönök jelentősége. A fizetési határidők meghosszabbítása már egyre kevesebb cégnek jelent alternatívát, ezzel inkább a közepes méretű KKV-k próbálják javítani likviditásukat.