Varga: Már a jövő héten lehet új jegybanktörvény

2012.06.29. 14:53 Módosítva: 2012.06.29. 15:08
Miután megérkezett az Európai Központi Bank (EKB) pozitív véleménye a jegybanktörvény módosításáról, az Országgyűlés már a jövő héten elfogadhatja azt, így megkezdődhetnek a hivatalos hiteltárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval - mondta Varga Mihály, tárca nélküli miniszter pénteken az MTI-nek.

Az eredeti tervek szerint július 12-én került volna sor a jegybanktörvény módosítását lezáró végszavazásra, de mivel ma hivatalosan is megkapta a kormány az EKB pozitív véleményét, amit csak július elejére várt, így a végszavazás már a jövő hét közepén megtörténhet - közölte a tárca nélküli miniszter.

Varga Mihály idézte az EKB véleményét, miszerint a tervezett módosítások arra utalnak, hogy a magyar kormány készen áll az MNB intézményi függetlenségének tiszteletben tartására, a törvényjavaslat rendezi a korábbi aggályokat.

"Most már csak a naptárak és a repülőjegyek egyeztetésén múlik, hogy mikor kezdődhetnek a hivatalos tárgyalások" - fogalmazott a miniszter, aki úgy véli, hogy az augusztusi szabadságokat is figyelembe véve október közepére megszülethet a hitelmegállapodás, amelynek várható összege a piac által is kívánatosnak tartott 15 milliárd euró lehet.

Nemrég a parlament visszavonta az EKB és az IMF-által kritizált jegybanktörvényt, az új módosításokat, ahogy Varga múlt szerdán bejelentette, csütörtökön vitték a parlament elé.

Az IMF ezután jelezte, hogy vizsgálja a változtatásokat Brüsszellel és a vitában legmarkánsabb álláspontot képviselő Európai Központi Bankkal együtt, ami a héten szintén pozitívan értékelte a változtatásokat.