Veszteségesek lesznek idén a kogenerációs távhőtermelők

2012.07.02. 11:50

A magyarországi távfűtésre termelő kapcsolt hőerőművek beépített villamosenergia-kapacitásuk minden egyes megawattjára vetítve átlagosan 9,9 millió forint veszteséget termelnek. A Magyar Kapcsolt Energia Társaság közleménye szerint a tagvállalatainak gázmotoros flottája esetében ez a veszteség átlagosan 14-18 millió forint.

Az érdekvédelmi szakmai szervezet tagvállalatainak általános véleménye szerint a hatóság által megállapított termelői hőárak meglehetősen alacsonyak. A gáz árát és a napi karbantartást még igen, de a nagyjavítások, a napi üzemeltetés és munkadíjak, a biztosítások és a helyi adók költségeit már nem tudják maradéktalanul fedezni a bevételek.„Az értékcsökkenés megtérülésével és a jogszabályilag engedélyezett 2-4,5 százalékos profitráta elérésével az üzemeltetők pedig már nem is számolnak” – mondja Rudolf Viktor, a szervezet elnöke.

A nagyobb erőművek a jelenlegi körülmények között csak a fűtési szezonban üzemelnek, amikor amúgy is ellátási kötelezettségük van, nyáron egyáltalán nem termelnek. A gázmotorok esetében az üzemeltetők keresik annak a lehetőségét, hogy a működéssel legalább a változó költségeket kitermelhessék: figyelik az áramárakat, és amikor az eléri azt a szintet, amellyel már legalább nullszaldós lehet a termelés, akkor indítják a berendezéseket.

A kapcsolt energiatermelés, vagyis a kogenerációs eljárás lényegi jellemzője az, hogy egy elsődleges energiaforrásnak két "energetikai terméke" van, hő és villamos energia. Ezek előállítása egyazon technológia folyamat keretében történik, ugyanazon másodlagos energia-hordozó felhasználásával. Az évszázad közepére a jelenlegi 11 százalékról 26 százalékra növekedhet a hővel kapcsoltan áramot termelők részesedése Európa áramtermelésében, és a várakozások szerint jellemzően megújuló energiát használnak majd.