Elkapkodták a ventillátorokat

2012.07.04. 16:03

Többszörösére nőtt a hideg italok forgalma a hőség miatt a CBA és az Auchan áruházaiban, utóbbiban ventillátorokból négyszer annyit adtak el, mint tavaly ilyenkor. A üzleteikben minden ital forgalma jelentősen nőtt, de ásványvízből fogy a legtöbb: egy szokásos nyári naphoz képest négyszeres, négy és félszeres mennyiséget értékesítenek üzleteikben a mostani hőségben - az eladott vizek 70 százaléka szénsavas.

Vezet a szénsavas víz

A drágább ásványvizeknél kezd kiegyenlítődni a szénsavas és a szénsavmentes termékek aránya, míg az olcsóbb, sajátmárkás vizek közül inkább a szénsavas fogy, 80-85 százalékos arányban - mondta az MTI-nek Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója. A sör forgalma a labdarúgó Európa-bajnokság után sem torpant meg; a hőség miatt továbbra is a szokásosnál 40-50 százalékkal több fogy belőle.

A jégkrémek forgalmáról a kommunikációs igazgató elmondta, hogy ott szintén jelentős, 35-40 százalékos forgalmi többletet regisztráltak, bár tavalyhoz képest visszafogottabb a kereslet. Fodor Attila hozzáfűzte, hogy a jégkrémek inkább "kényelmi termékek", és főként az olcsóbb pálcás és a családi kiszerelésű fajták fogynak.

Az UHT-tejek is jobban fogynak a hőségben, mint a friss tej; a hűtést nem igénylő termékekből 5-6 százalékkal értékesítenek többet. Hangsúlyozta, hogy a hőség miatt kiemelt figyelmet fordítanak a hűtőpultok és a hűtve beérkezett élelmiszerek hőmérsékletének ellenőrzésére.

A mobilklíma a legnépszerűbb

Gillemont Katalin, az Auchan Magyarország Kft. kommunikációs vezetője arról számolt be, hogy az utóbbi két hétben megugrott a kereslet a klímák, ventillátorok iránt, utóbbiból négyszer többet adtak el mint tavaly ilyenkor. Hozzáfűzte: klímából ezekben a napokban egy-egy nap alatt adnak el annyit, mint tavaly egy hétvégén összesen, amikor pedig jobban ráérnek az emberek vásárolni. A klímák közül a mobilklíma a legnépszerűbb - tette hozzá Gillemont Katalin.

Ásványvízből 50-70 százalékkal nőttek az eladások mennyiség szerint, június utolsó hetében a 12 magyarországi Auchan áruházban 1-1,5 millió palackkal adtak el. Értékben kisebb az emelkedés, mivel a vásárlók inkább az olcsóbb termékeket keresik. A kommunikációs vezető elmondta azt is, hogy ízesített sörből a tavalyihoz képest 50 százalékkal többet adnak el, és nőtt a pálcás jégkrémek eladása is.