Kedden jön a 300 milliárdos munkaprogram

2012.07.09. 12:42

A kormány kedden benyújtja az Országgyűlésnek a 300 milliárd forintos munkahelyvédelmi programot az adótörvényeket módosító javaslat keretében – jelentette be Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adóügyekért felelős helyettes államtitkára hétfőn.

A munkahelyvédelmi csomag benyújtását követően megkezdődik a program részleteinek egyeztetése az érdekképviseletekkel. Az egyeztetések után ősszel, feltehetően szeptemberben fogadhatja el a módosított törvényeket a parlament, mondta Balog Ádám. Az Index kérdésére azt mondta, egyelőre elégnek tűnik fedezetként a tranzakciós adó, de a következő hetekben még foglalkoznak a kérdéssel. Ami biztos: a forrást mindenképpen megteremti a kormány a programra, mondta az államtitkár.

A munkahelyvédelmi program keretében egyeztetni kell a jövő évi minimálbérekről és bérminimumról, a bérkompenzációról, valamint a járulékcsökkentő csomagról – mondta Dávid Ferenc. A  Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára elmondta: a munkaadók a jövő évi várható infláció mértékéig, 4,2 százalékig látják elfogadhatónak a bruttó minimálbér, illetve a szakmunkásoknak járó bérminimum emelését. Amennyiben ettől eltérő megállapodás születik, akkor a járulékcsökkentő csomag hatástalan maradhat. „A megbeszélésen abban állapodtunk meg, hogy a járulékcsökkentési programot több ütemben kívánja megvalósítani a kormány, azaz a következő években tovább mérséklődhetnek az élőmunka terhei” – mondta a VOSZ főtitkára.

Balog Ádám elmondta: a következő hetekben dől el az, hogy a Magyar Államkincstár (MÁK) által befizetendő illetéket a MÁK hogyan fogja az egyes költségvetési szervekre átterhelni. Hozzátette azt is, hogy a jegybank által befizetendő illeték összegének kompenzálása nem a 2013-as, hanem a 2014-es költségvetést érinti majd.