Megtaposta Matolcsy a forintot

2012.06.28. 20:25
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Hatalmasat gyengült csütörtökön a forint, jelentős részben a magyar költségvetés fellazításával kapcsolatos befektetői aggodalmak, kisebb részben az EU-csúccsal kapcsolatos piaci félelmek miatt. Az euró, amely árfolyama reggel még 286,2 forint környékén volt, a kora esti órákra 291,3 forintig drágult, vagyis bő fél nap alatt nagyjából 1,7 százalékkal gyengült a pénzünk az uniós devizával szemben.

    Az euróhoz hasonlóan a dollár és a svájci frank árfolyama is jelentősen erősödött csütörtökön. A dollár a reggeli 228,72 forintos szintről 234,4 forintig drágult, ami nagyjából 2,5 százalékos változásnak felel meg. A frank napközben 238,35 forint volt, estére 242,51 forintra ment fel, ez az euróéhoz hasonlóan 1,7 százalékos erősödést jelent.

    Mint ismert, Matolcsy György bejelentette: 300 milliárd forintos gazdaságélénkítő, a foglalkozást serkentő, a mikro- és kisvállalkozások működését könnyítő csomagról állapodott meg a kormány és a két kormánypárti frakció. Szavai szerint a 300 milliárdos csomag nem növeli a költségvetési hiányt, ahogyan az sem, hogy a tranzakciós adó plafonját 30 000 forintról 6000 forintra mérsékelik, így a várható adóbevétel 280 milliárdról 140 milliárdra csökken.

    Ez a miniszter szerint ellentételezhető azzal, hogy az MNB-re és a kincstárra is kiterjesztik az adót. Elemzők szerint viszont 350-400 milliárdos lyukat ütne a költségvetésen, mertaz MNB az államháztartás része, így például az általa bármilyen, a központi költségvetésbe befizetett pénz csak azt jelenti, hogy azt az egyik zsebből átteszik a másik zsebbe.

    Az MTI szerint a forint főleg az európai csúcstalálkozó eredményességével szemben fokozódó fenntartások miatt kialakult kockázatkerülő piaci környezet miatt gyengült. Megjegyzik: a kockázatkerülő, az euróövezeti rendezéssel szembeni kételyek miatt kifejezetten óvatossá vált nemzetközi piaci környezetben nem tudta enyhíteni a forint árfolyamára nehezedő terhet az IMF megerősítése sem, miszerint a jegybanktörvény parlamenti elfogadása esetén elhárulnak az akadályok a hitelkeret-tárgyalások megkezdése elől.