300 milliárdos ajándékot ígér Rogán

2012.06.28. 14:57 Módosítva: 2012.06.28. 15:12

Háromszázmilliárd forint értékű, a munka világát érintő tehercsökkentő csomagban állapodott meg a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Fidesz–KDNP-frakció – jelentette be csütörtökön Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezetője közölte: a kisadózóknál  egy tételes adó váltja ki az eddigi terheket, és hasonló lépés várható a 25 dolgozónál kevesebbet alkalmazó kisvállalkozóknál is.

Csökkennek a terheik a 25 év alatti, az 55 év feletti és a képzettséget nem igénylő, fizikai munkát végzőknek is, mégpedig úgy, hogy a legnagyobb kedvezményt az alacsony bérűek kapják majd – részletezte Rogán Antal a 2013-as költségvetést érintő lépéseket.

A kisadózók tételes, az evára hasonlító adója az összes eddig általuk fizetett teherformát felváltja majd. A kisadózókra pedig példaként említette a cipészeket, fodrászokat, újságírókat, akiknek így csökkennek adózási terheik. A kereszténydemokraták kérése alapján a tartósan munkanélkülieknek és a kisgyermekes édesanyáknak is adócsökkentést javasoltak.

A 300 milliárd forintos program a költségvetési hiányt nem érintheti – mondta Rogán. Arról ugyanakkor nem beszélt a fideszes politikus, hogy mi lehet ennek a forrása, ami különösen annak a ténynek az ismeretében figyelemreméltó, hogy a parlament költségvetési bizottsága épp a mai napon adott be olyan módosító javaslatot a költségvetéshez, amely a tranzakciós adó maximális összegének emelésével várhatóan szintén jelentős lyukat üt a költségvetésen.

Ebből az új adóból tavasszal még 130-228 milliárd forint bevételt remélt a kormány, a június 15-én nyilvánosságra került költségvetési törvénytervezetben már 283 milliárd forintos összeg szerepelt 2013-ra, azóta az NGM már arról beszélt, hogy 2014-ben 320 milliárd fölötti, de akár 400 milliárdos bevételt is jelenthetne a pénzügyi tranzakciókat terhelő adó. Az első elemzői reakciók úgy szóltak, hogy a módosítás a 200 milliárdos szint közelébe csökkentheti a bevételt, de Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint így is tartható a 300 milliárdos cél, és abból 100-100 milliárdot a kincstári és jegybanki ügyletek jelentenek majd.