Az árusok fele nem adott számlát a Forma-1 alatt

2012.08.01. 09:07

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is ellenőrzéseket tartott a Magyar Nagydíj idején a Hungaroringen és annak környezetében. A tapasztalatok azt mutatták, hogy az árusok minden második esetben „elfelejtettek” számlát vagy nyugtát adni a vásárlóknak, kiemelkedően sok volt a bevételeit eltitkoló taxis és a feketemunkás. A 221 ellenőrzés eredményeként összesen 12 millió forint bírságot szabtak ki.

A bevételek bizonylatolása terén a tavalyihoz hasonló mértékű mulasztást tárt fel a NAV. Minden második kereskedő nem adott nyugtát, számlát. Ez az arány a nézőket szállító taxisok körében lényegesen magasabb volt, az utasok szinte egyetlen esetben sem kaptak a viteldíjról nyugtát. A vendéglátóhelyekről igazolatlan eredetű jövedéki árut, a versenyre kitelepült árusoktól pedig a vásárlók megtévesztésére alkalmas „FERRARI” jelzéssel ellátott, hamis márkajelzésű ruházati termékeket is lefoglaltak az ellenőrzések során.

Több olyan magánszemély is az adóhatóság látókörébe került, akik engedély és adószám nélkül árusították termékeiket, de a NAV közleménye szerint kiemelkedő volt a feketemunkások aránya is, ugyanis a vállalkozások a foglalkoztatottak több mint felét bejelentés nélkül, illegálisan alkalmazták.

Nem csak a számlaadással volt azonban gond a Hungaroringen. A hétfői nap során a Pest megyei állategészségügyi hatóság szakemberei egy illegális húscsomagoló üzemet találtak, aminek árujából a nemzetközi verseny színhelyére is jutott.