Folytathatja Simor lenyomását a kormány

2012.09.21. 12:25

Megoszlik a londoni elemzők véleménye arról, folytatódik-e a magyar alapkamat csökkentése a jövő héten. Mint ismert, az MNB monetáris tanácsa a múlt hónapban 0,25 százalékponttal csökkentette az alapkamatot. Több szakértő sem zárja ki, hogy az augusztusi kamatcsökkentést újabb követi kedden, írja az MTI.

Az alapkamatról a jegybank héttagú monetáris tanácsa 4:3-as szavazati aránnyal határozott, a kamatcsökkentést a négy külső tag támogatta, míg a kamat szinten tartására Simor András MNB-elnök és a két elnökhelyettese szavazott. A külső tagokat tavaly tavasszal választotta meg a parlamenti többség, a négy helyre csak a Fidesz állított jelölteket. Vagyis a múlt havi kamatdöntés volt az első olyan eset, amikor a kormánytöbbség közvetett akarata döntően befolyásolta az elvileg független jegybank monetáris politikáját és – mint az az ülés múlt héten közzétett jegyzőkönyvéből kiderült – szakmai érveit.

Ez a folyamat most folytatódhat – legalábbis erre számít a londoni elemzők nagy része. Az MTI előzetes felmérésébe bevont szakértők közül a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport  elemzői úgy vélekedtek, hogy a magyar kormánynak a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kapcsolatos „viszonylag békülékeny álláspontja” lehetőséget teremt az újabb kamatcsökkentésre a jövő héten.

A 4cast nevű vezető londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég közgazdászai úgy fogalmaztak, hogy a 4-3-as szavazataránnyal eldöntött augusztusi kamatcsökkentéssel a monetáris tanács külsős tagjai „megtörték a jeget”, és precedenst teremtettek, amelynek alapján további, szűk többségű kamatcsökkentési döntések várhatók. A 4cast elemzői közölték: arra számítanak, hogy az MNB kedden újabb 0,25 százalékpontos enyhítésre szánja el magát.