Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Félmillióba kerülhet az elmaradt e-bevallás

2007.02.13. 16:24
Hétfőn nem omlott össze az elektronikus kormányzat, noha 370 ezren küldték be ezen a napon az elektronikus bevallásukat. Több mint 100 ezer adózó, noha az APEH szerint kellett volna neki, nem is regisztrált. Őket félmillióra is büntethetik.

Jól bírta a február 12-ei rohamot a kormányzati ügyfélkapu és az adóhivatal elektronikus rendszere. Üzemzavar nélkül fogadták a január véginél jóval nagyobb adatforgalmat, bár az egyéb szolgáltatások olykor lelassultak.

Az adóhatóság által várt 1,4-1,5 millió bevallással és adatszolgáltatással szemben hétfőn éjfélig végül 1,17 millió sikeres bevallás érkezett – mondta Nagy József, az APEH titkársági főosztályának vezetője. Ebből 370 ezret hétfőn küldtek be, amivel megdőlt a január 31-ei 200 ezres napi rekord.

Volt 26 ezres óra is

A legnagyobb forgalmat hétfőn délután 4 és 5 óra között regisztrálták, akkor mintegy 26 ezer e-bevallást nyújtottak be, több mint másfélszeresét a január 31-ei közel 16 ezres csúcsnak. Február 12-én a havi adó- és járulékbevallás mellett más bevallások és adatszolgáltatások határideje is lejárt. Voltak olyan adózók, akiknek több – egyes esetekben akár három-négy – bevallást kellett benyújtaniuk egyszerre.

Az APEH a február 12-én e-bevallásra kötelezett adózói kört 830 ezresre becsülte, vagyis ennyiről tételezte fel, hogy kifizető. Közülük 100-110 ezren azonban nem csupán e-bevallást nem nyújtottak be, nem is regisztráltatták magukat. A későbbi ellenőrzések derítik ki, hogy ők azért nem regisztráltatták magukat vagy képviselőjüket, mert nem kifizetők – az e-bevallás akkor nem kötelező –, vagy ennek más oka van. Az adóhatóság egyébként az érintetteket levélben figyelmeztette a regisztrációs kötelezettségre. Akik ezt indokolatlanul elmulasztották, akár 500 ezer forint bírságra is számíthatnak.

Az APEH elnöke, Szikora János elrendelte az ügyfélszolgálat megerősítését, munkatársai így a normál napokon megszokott 60-70 vonallal szemben 165 telefonvonalon fogadták a hívásokat, s hétfőn egészen éjfélig az adózók rendelkezésére álltak. A bevallási határidő napján a telefonos ügyfélszolgálat is rekordot döntött, 10 200 hívást fogadott (január 31-én, a korábbi csúcs idején 6800-at).

Újabb roham csütörtökön

Az adódömping – részben már éves bevallásokkal – február 15-én folytatódik, addig az APEH becslései szerint további 900 ezer bevallásnak kell beérkeznie. Eddig kell beadniuk az egyéni vállalkozóknak, valamint a számviteli törvény hatálya alá nem tartozó társas vállalkozásoknak a 2006-os évről szóló evabevallást a 0643-as nyomtatványon, valamint elvileg megfizetni az egész évre szóló evát.

Mivel tavaly bevezették az evásoknak is a feltöltési kötelezettséget, akik jól becsülték meg bevételeiket, azoknak most már fizetniük nem kell. Az egyéni vállalkozóknak és az áfafizetésre köteles magánszemélyeknek az szja-bevallást is eddig kell beadni a 0653-as nyomtatványon.

Február 15-ig kell benyújtani a kulturális járulék elszámolásáról (a 0616-os nyomtatványon), a rehabilitációs hozzájárulásról és a szakképzési hozzájárulásról a 0605-ösön (a havi és évközi bevallásra nem kötelezetteknek a 0603-ason), a környezetvédelmi termékdíj tételenkénti részletezettségéről a 06230-ason, az összesítő bevallás benyújtására kötelezett adózóknak a fogyasztói árkiegészítésről a 06152-es nyomtatványon. Csütörtökön van az éves bevallóknak az áfabevallás és -befizetés határideje is, ehhez a 0665/650/651-es űrlapot kell használni.

Nemcsak egy végső, hanem egy kezdő határidő is február 15-e: ekkortól lehet visszakérni a regisztrációs adót. Ezt február 15-től 180 napon keresztül lehet megtenni levélben vagy személyesen annál a fővámhivatalnál, amely az adót kiszabta. A 2004. május 1. és 2005. december 31. között a használt gépjárművek után megfizetett regisztrációs adó egy része igényelhető vissza egy európai bírósági döntés nyomán.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!