Piroska
-2 °C
5 °C

Hogyan fizessünk minél kevesebb adót?

2005.11.15. 08:02
Az egy hete elfogadott adócsomag több olyan módosítást is tartalmaz, amelyek megfontolásra késztethetik a vállalkozásokat, illetve a magánszemélyeket bizonyos kifizetések elhalasztására vagy éppen előrehozatalára. Főként az áfa- és az szja-szabályok változásai miatt célszerű egyes kiadásokat januárra halasztani, vagy éppen erre az évre előrehozni.
A felső szja-kulcs 38-ról 36 százalékra történő csökkentése miatt az idei évi munkaviszonyból származó jutalmakat csak 2006. január 15-e után fizessék ki - javasolják a KPMG szakértői. Akkortól ugyanis már az új adókulcsok lesznek érvényben, így több maradhat a munkavállaló zsebében.

Adókedvezmény idén még készpénzben

Az adómegtakarítás szempontjából ugyanakkor még az idén érdemes további egyéni befizetéseket teljesíteni az önkéntes kölcsönös egészségpénztárakba. Ezek után ugyanis 30 százalékos adókedvezmény jár, jövedelemszinttől függetlenül. Az adókedvezményt az idén még készpénzben is felhasználhatják a jogosultak, jövőre viszont már csak a számlákon írják azt jóvá – hívja fel a figyelmet Pálóczi Mónika asszisztensmenedzser.

A következő évben az adómentes béren kívüli juttatások értékét évi 400 ezer forintban korlátozzák, ezért kedvező lehet előrehozni a juttatások egy részét a mostani évre.

A lakásszerzéshez kapcsolódó ügyletek java részét viszont érdemes elhalasztani 2006-ra – tanácsolja Nink Gabriella adópartner. Így új lakóingatlan vásárlását, de már az előlegfizetést is tolják át jövőre az érintettek. Az előleget az átadás helyett inkább helyezzék ügyvédi vagy banki letétbe, az áfakulcs 25-ről 20 százalékra csökkentéséig. Kérdés persze, hogy a kivitelező tudja-e így finanszírozni az építkezést, bár az évnek ebben a szakaszában kevésbé jellemző az építkezések miatti kiadás.

Az áfamentes tevékenységet végző vállalkozások (például pénzügyi cégek) kasszáját tehermentesítheti, ha januárig várnak beszerzéseikkel, mert a le nem vonható áfa mint ráfordítás, csökken az adóráta mérséklődésével. Átmeneti likviditási szempontból amúgy is érdemes a nagyobb értékű, például gépjárműbeszerzéseket jövőre lebonyolítani.

További jó tanács, hogy az állami támogatás miatti arányosítási kötelezettség megszűnése miatt az ilyen jellegű beszerzéseket vigyék át a vállalkozások 2006-ra – idén ugyanis még nem vonható le a beszerzéshez kapcsolódó áfából az a rész, amelyet állami támogatásból finanszíroznak, ám egy kapcsolódó uniós döntés miatt ez ügyben változtatnia kellett a kormánynak.

Kedvezőbb áfaszabályozás

Kedvezően változik, és az adótörvények – e héten várható – kihirdetését jövetően visszamenőlegesen is alkalmazható a vevői készletekhez kapcsolódó áfamódosítás. A külföldi beszállítók közül sokan tartanak fent Magyarországon vevői készletet, amelyek csak az árukivétel pillanatában kerülnek a beszállító tulajdonjogába.

Ehhez a korábbi szabályozás alapján áfaalanynak kellett bejelentkezniük a külföldi eladóknak, amit a csatlakozás után egyszerűsítettek oly módon, hogy nem írták elő az áfaalanyiságot, a magyar vevőre hárulhatott az adókövetkezmény. Az idén azonban megint módosult a jogszabály: csak abban az esetben engedik meg az egyszerűsítést, ha a külföldi vevő államában is hasonló tartalmú jogszabályokat alkalmaznak.

Ez azonban – főleg németországi cégek esetében – számos galibát eredményezett: a német törvények nem rendelkeznek külön ilyen szabályról, de az ottani hatóság egyes igazgatóságai elfogadják, ha az eladó ilyen egyszerűsítést alkalmaz. A bizonytalan jogi helyzet miatt sokan bejelentkeztek áfaalanynak, mások viszont nem, kockáztatva, hogy jogalapjuk megkérdőjelezhető. A mostani adócsomagban eltörlik ezt a „viszonossági” követelményt; az eladó élhet az egyszerűsítéssel, függetlenül a feladási tagállam jogszabályaitól.