Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Újabb adóbukta, most a telefonáfa miatt

2005.11.09. 11:17
Az adótörvények hétfői zárószavazásában meglepte a szocialista frakció a kormányt. A képviselők nem szavazták be a pénzügyminisztérium utolsó percben benyújtott módosító javaslatát a telefonáfa csökkentéséről. Az ügyet már vizsgálja Brüsszel, ha bebizonyosodik, hogy az eljárás nem eurokonform, akkor kamatostul kell visszafizetni a pénzt a vállalkozásoknak. A pénzügyminisztérium kivár.
Szabályos és deklarált konfliktuskeresés az Európai Unióval - így minősítette Ruszin Zsolt, a Magyar Adótanácsadók Országos Egyesülete budapesti elnöke azt, hogy hétfőn a szocialista frakció nem szavazta meg a telefonáfa csökkentésére beadott pénzügyminisztériumi módosító javaslatot. E a döntés 10-12 milliárd forintos bevételt jelenthet az államnak, de mivel a most hatályos - és a döntés miatt hatályban is maradó szabály - minden bizonnyal ütközik az uniós joggal, ennél sokkal többe kerülhet, mivel kötelezhetik az országot, hogy kamatostul fizesse ki a pénzt a vállalkozásoknak.

Trükközés tízmilliárd miatt

Jelenleg a telefonszámlák áfájának 50 százalékát lehet levonni, ezt az idén januárban hatályba lépett törvény szabályozza. Emiatt a KPMG tanácsadó cég még az év elején Brüsszelhez fordult, mert szerintük a 2004-es EU-csatlakozás után nem lett volna szabad az adózók hátrányára módosítani az áfalevonhatósággal kapcsolatos szabályt.

Az ügy az Európai Bizottság előtt van, erősítette meg Ruszin Zsolt is, aki úgy tudja: hazánk azzal nyugtatta meg az uniós illetékeseket, hogy a törvényt 2006-tól ismét módosítják, ezzel "visszaenyhítik" az uniós csatlakozás előtti szintre. Hasonló törvénymódosításra kényszerül az ország az uniós joggal ütköző áfaarányosítás ügyében is, ez átment a parlamenti szavazáson.

Az országgyűléshez ezért nyújtotta be az utolsó pillanatban egy 24 oldalas módosítóindítvány-csomag részeként a pénzügyminisztérium a telefonáfa szabályozásának változtatását is. A képviselők azonban a hétfői voksoláson a szocialista frakció kezdeményezésére erről az egy pontról külön szavaztak, és azt nem fogadták el. A Világgazdaság úgy tudja, az Európai Bizottság szakértői már érdeklődtek a pénzügyminisztériumban a telefonáfa levonhatóságának idei szigorítása miatt.

A pénzügyi tárca szakértői vélhetően emiatt is javasolták, hogy a törvényhozók módosítsanak az idén bevezetett szigorító szabályon - írja a napilap, amely információi szerint még a pénzügyminisztérium áfaszakértőit is meglepte a parlamenti döntés. A koalíciós képviselők döntése azért is meglepőnek tűnik, mert egy mindössze 10-12 milliárdos tétel miatt vállalják fel a konfliktust az unióval.

Újabb kismamaper?

Miután ezzel a döntéssel semmissé vált a magyar kormánynak az az eddigi brüsszeli érvelése, hogy változtat a szabályon, az Európai Bizottság lefolytathatja az eljárást. Ha bebizonyosodik az, hogy ez ütközik az uniós joggal - amit nemcsak a független adótanácsadók, hanem a módosító szándéka alapján valószínűleg a pénzügyminisztériumi szakemberek is gondolnak -, akkor a költségvetésnek kamatostul vissza kell fizetni a cégeknek az áfát.

Akár újabb kismamaper is fenyegethet, mondta Ruszin Zsolt, hiszen szerinte bármelyik vállalkozó megteheti az uniós döntés után, hogy a bírósághoz fordulva követeli a neki járó áfát. Ez akár több százezer peres eljárást is jelenthetne, bár egy próbaper után feltehetően valamennyi érintett jogosult lehet az áfára, méghozzá akár ez év elejéig visszamenően.

A PM kivár

Valóban folyik egy eljárás Brüsszelben a magyar telefonáfa miatt - ismerte el az Index kérdésére Veres János. A pénzügyminiszter úgy fogalmazott: "ennek a kimenetelét nem tudom megjósolni". Elmondta: Magyarországról indult a kezdeményezés, az illetékes uniós testület adatokat kért a pénzügyminisztériumtól, amelyek a szaktárca közölt. "Meglátjuk, ezután mi fog történni" - mondta Veres János.