Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

Elhagyják az ötéves adóprogramot?

2006.05.19. 07:49
A kormány elképzeléseiről eddig nyilvánosságra került információk már most jókora vihart kavarnak. A tb-járulék esetleges emelése például nem csupán az előre beharangozott ötéves adóprogram elhagyását jelentené. Amennyiben a kabinet nem akar reálbércsökkenést - amit a kormányfő megígért -, akkor a béreket 2,8 százalékos várható infláció mellett legalább 5,9 százalékkal kellene emelni, írta összeállításában a Napi Gazdaság.
Biztos, hogy 2007-ben nem, és igen valószínű, hogy még 2008-ban sem nyílik meg a (nem kiegészítő jellegű) magánbiztosítók előtt az egészségügy - a koalíciós pártok programegyeztetése a Napi Gazdaság több forrásból származó információi szerint itt tart. Arra sincs garancia, hogy az új ciklusban egyáltalán tér nyílik a privát biztosítók előtt, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerda esti televíziós interjújában úgy fogalmazott, hogy erre a kérdésre (mármint arra, hogy felkészült-e a magyar egészségügy a több-biztosítós modell megvalósítására) 2008-ban kell válaszolni.

Vagyis legkorábban 2009-ben lehet többszereplős a rendszer, addig az Országos Egészségbiztosítási Pénztár valódi biztosítóvá alakítása, illetve az egészségügy finanszírozásának, szolgáltatási színvonalának javítása a cél. A politikai egyeztetések ezekben a napokban kezdődnek a kormányprogram alfa változatáról, de a gazdasági lap úgy tudja, ezt az ütemezést végül elfogadta a kisebbik koalíciós partner, az SZDSZ is.

Egyes források azt sem zárják ki, hogy végül a szaktárca vezetéséről is lemondanak, és az oktatást helyezik előtérbe, ám a párton belül az a vélemény is erős, hogy ha nem is sikerül maradéktalanul megvalósítani a választási program egészségügyről szóló részét, a terület feletti kontrollra szükség van. Így biztosítható, hogy a reformok megkezdődjenek, ami végül a párt szerint elvezet a több-biztosítós rendszerhez.

Továbbra is két nevet emlegetnek lehetséges tárcavezetőként, ám a kampány alatt a párt miniszterjelöltjeként szereplő Molnár Lajosnak, a MÁV-kórház vezetőjének a Napi Gazdaság értesülései szerint egyre kisebbek az esélyei, amit nem szakmai okokkal, hanem erős személyiségének megosztó hatásával magyaráznak. Immár nemcsak a szakmában, de a szocialisták körében sem egyöntetű a támogatása.

Kóka János pedig mindenképpen miniszter szeretne maradni, de az új kormányban a gazdaságirányítás megosztottabb lesz, mint az előzőben volt. Kiss Péternek főszerepet szán a gazdaságfejlesztésben a kormányfő -, így Kóka mozgástere is szűkülne. Az egészségügyi miniszterség azonban vélhetően nem kárpótolná teljes mértékben Kókát, ezért mostanában az is felvetődött, hogy a gazdasági tárca alá viszik be az egészségügyet - a szakma megrökönyödésére.

Kórházvezetők véleménye szerint az ágazatban a legsürgetőbb teendő az azonnali forrásbevonás. Ennek több módja lehetséges: a vizitdíj, illetve a receptdíj bevezetése ellen nincs lényegi kifogása a szakmának. A teljesítményfinanszírozás átalakítását, pontosabban a volumenkorlátozás megszüntetését is fontosnak tartják a szakemberek.

A következő években 500 milliárd forint értékű fejlesztési támogatást használhat fel az egészségügy. Az ötéves adó- és járulékprogram visszavonása is javítana a bevételeken: egyes hírek szerint ez a két párt közötti megállapodás egyik minimuma volt. A program 2006 és 2010 között 5 százalékpontos tb-járulék-csökkentéssel számol, ebből 3 százalékpont jövőre valósulna meg. A tehercsökkentéssel ellentétben további emelkedés valósulna meg a munkavállalói tb-járulék 3 százalékpontos emelésével.