Valér
-2 °C
0 °C

Kilobbizták a bankok, hogy ne adózzanak

2007.10.17. 18:44
Egy malőr folytán a szocialista képviselők egy része leszavazta társaiknak azt a módosító indítványát, amivel a számított érték alapú ingatlanadó bevezetésétől lényegében elállnának. Körvonalazódik, hogyan változhat az adócsomag.

Sikerrel jártak a bankok, megúszták, hogy jövőre a céltartalékok után is adót fizessenek. A kabinet egy hónappal ezelőtt nyújtotta be az Országgyűléshez a jövő évi adócsomagot, amelynek részeként a céltartalék növelte volna a hitelintézeteknél is az adóalapot, vagyis elvonás sújtotta volna az európai összehasonlításban amúgy igen nyereséges magyarországi bankokat.

20-30 milliárd a bankoknál marad

Egészen pontosan a pénzügyi szolgáltatásból, illetve befektetési szolgáltatási tevékenységből származó követelésre elszámolt értékvesztés összege és a vélhetően nem megtérülő hitelekre, befektetésekre képzett céltartalék növelte volna a bankok és a befektetési vállalkozások társasági adóalapját. Vagyis a megképzett céltartalék után 16 százalékos társasági adót kellett volna leróniuk.

A feltételes mód azért indokolt, mert az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén kiderült, a kabinet elállt ettől a szándékától, sőt, a koalíciós képviselők (legalábbis a bizottságiak) sem akarják kivívni a bankok haragját. Így szinte borítékolható, hogy a parlament a november közepi zárószavazáson is változatlanul hagyja a mai szabályokat, és így a bankok megmenekülnek attól, hogy a céltartalékuk után - szakértői becslések szerint - befizessenek a büdzsébe 20-30 milliárd forintot.

Az adócsomaghoz benyújtott módosító indítványokat tárgyaló gazdasági bizottság ülésén más korrekciók is körvonalazódtak. Így például a pénzügyminisztériumi adóügyi szakállamtitkár minapi jelzésének megfelelően megteremtik a lehetőségét, hogy jövőre már magasabb büntetéssel sújtsa az APEH a szándékos adócsalókat, mint az adószabályokat nem készakarva megsértő céget, magánszemélyt, szervezetet. A kabinetet képviselő pénzügyminisztériumi főosztályvezető és a koalíciós honatyák is támogatták azt a módosító javaslatot, amely előírná, hogy a mulasztási bírság megállapításánál a körülményeket továbbra is mérlegelheti a revizor, ám az adóhivatalnak az adózási érdeksérelemmel arányos bírságot kell kiszabnia. Ezzel kívánják megteremteni a megkülönböztetést.

Nem ismerik társaik indítványát

Az ülésen regisztrálhattunk meglepő fejleményeket is. A sor elejére kívánkozik, hogy a gazdasági bizottságban ülő koalíciós képviselők nem olvasták szocialista társaik indítványát és nem támogatták azt. A szocialista frakció nemrég úgy döntött, eláll a számított érték alapú, mindenkire kivetendő ingatlanadótól. Az adócsomagban az szerepel, hogy ha az önkormányzat ingatlanadót akar kivetni, két év múlva csak úgy járhat el, hogy a lakások után a számított érték fél, más ingatlan esetében másfél százalékát szedi be. A helyhatóság mai, négyzetméter alapú adóztatási lehetősége megszűnne.

Az MSZP-frakció azonban meghátrált, és a minap elhatározta, hogy meghagyja a mai rendszert is, vagyis az önkormányzat választhat a négyzetméter és a számított érték alapján történő adóztatás között. Előbbi (a 900 forint/négyzetméter adómérték miatt) jóval kisebb terhet róna az adóalanyokra, vagyis ezzel a lépéssel a szocialisták kihátrálnának az általános, számított érték alapján kivetendő ingatlanadó bevezetése alól.

Egy ilyen javaslatot be is nyújtott öt szocialista honatya, azonban a gazdasági bizottság tagjai nem támogatták a mai rendszer továbbélését lehetővé tevő indítványt. A kormánynak pedig esze ágában sem volt elállni az eredeti szándékától, tehát a kabinetet képviselő tisztségviselő sem támogatta a javaslatot.

A beharangozott kisadók

Persze még van módjuk a szocialistáknak a korrigálásra, például a jövő heti költségvetési bizottságban. Ha ott legalább a bizottság harmada támogatja a felpuhítást jelentő indítványt, arról az Országgyűlés szavazni fog november elején és közepén. Akkor dől el a kérdés.

Még folynak az egyeztetések - ezzel indokolta a kormányt képviselő tisztségviselő, hogy a kisadók beharangozott, ám a munkaadók és munkavállalók érdekképviseletei által hevesen támadott összevonásától egyelőre nem állt el a kabinet. Ezzel egyetértett a szocialista gazdasági bizottsági tagság is, és amikor lesz megállapodás, azt beemelik a törvénybe. Szinte borítékolható, hogy a kisadók összevonásától eláll a koalíció.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!