Auguszta
-3 °C
2 °C

Munkáltatók ezreit büntethetik

2005.01.26. 10:40
Az adótanácsadók egyesülete a január 31-ei határidó meghosszabbítását szeretné elérni, de a Pénzügyminsiztérium nem engedi ezt. A hónap végére a munkáltatóknak elektronikus úton kell adatot szolgáltatniuk az APEH-nek, de sokan erre nincsenk felkészülve. A késésekért az adóhivatal büntetni fog.
Akár több ezer munkáltató is számíthat arra, hogy büntetést postáz számára az APEH. Az új szabályozás szerint ugyanis a január 31-én esedékes adatszolgáltatási kötelezettséget a kifizetőhelyeknek nem papíron, hanem elektronikus úton vagy gépi adathordozón kell teljesíteniük. Erre viszont sokan nincsenek felkészülve. Az APEH 400-500 ezer adatszolgáltatótól közel 18 millió - magánszemélyre vonatkozó - adatot vár a január végi időpontig.

Rövid határidő

Az adótanácsadók egyesülete nyílt levélben fordult a miniszterelnökhöz, hogy hosszabbítsák meg a január 31-ei határidőt, illetve hogy továbbra is lehessen papíron szolgáltatni az adatokat. Veres János, a miniszterelnök kabinetfőnöke azzal utasította el a szervezet felvetését, hogy nem tudná az APEH a feladatát teljesíteni, és ellehetetlenülne az új szisztéma, az adóhivatali adómegállapítás intézménye. Zara László, az egyesület elnöke lapunknak úgy vélekedett: nem elfogadható az elutasító válasz. Szerinte a kisebb cégeket mindenképpen ki kellene venni a szabályozás hatálya alól. Sok ezer olyan vállalkozó van - hívta fel a figyelmet -, akinek nincs számítógépe, vagy ha van is, nincs internetes kapcsolata. Ez a kör nem ismeri az APEH honlapját, így az új szabályról legfeljebb a sajtóból értesülhetett. Jórészt olyan kisvállalkozókat, köztük például mezőgazdasági termelőket érint hátrányosan a rendelkezés, akik csak esetenként, évente legfeljebb néhány napig foglalkoztatnak alkalmazottakat. Most nekik is elektronikus úton kellene adatokat szolgáltatniuk arról, milyen összeget fizettek ki részükre. Zara szerint akinek van is otthon számítógépe, annak sincs egyszerű dolga, szakértő közreműködése nélkül nem könnyű feladat az adatok "lemezre varázsolása".

A nagyobb foglalkoztatóknál is megnő a hibák valószínűsége - érvel Zara a határidő meghosszabbítása mellett -, mert a tavaly decemberi kifizetésekről január 12-éig kellett a bevallási, kifizetési kötelezettséget teljesíteni, a magánszemélyeknek pedig 15-éig lehetett nyilatkozniuk arról, kérik-e vagy sem a munkáltatói elszámolást. Mindezen adatok birtokában a munkáltatóknak szűk két hetük maradt az egyeztetésekre, az esetleges hibák kiszűrésére. Arról nem is beszélve, hogy az APEH szinte az utolsó pillanatban, január 21-én tette fel az ellenőrző program hibátlan verzióját a honlapjára.

Büntetni fognak

Az igaz, hogy az adóhivatal a napokban megállapodást kötött a teleházakkal (506 van az országban), amelyek segítséget tudnának nyújtani a hozzájuk forduló vállalkozóknak, de az adószakértő szerint nem túlságosan életszerű helyzet ilyen módon teljesíteni az adatszolgáltatást. Az egyesület elnökének jóslata szerint számítani lehet arra, hogy késni fognak az adatok, illetve sokan továbbra is papíron küldik be a nyilatkozatokat.

Az adóhivatal viszont nem ismer pardont, megkeresésünkre közölték, ilyen esetekben úgy veszik, mintha nem történt volna meg a kötelezettség teljesítése, és büntetést is kiszabhatnak. Nem kis összegekről van szó, hiszen kétszázezer forintot is elérhet a mulasztási bírság, és ez a tétel az érintett munkavállalók száma szerint többszöröződik.

Nem feltétlenül szolgálja az adóhatóság érdekeit, ha ragaszkodik a szoros határidőhöz - véli Zara. Az elmúlt héten - a tízezer legnagyobb adózó internetes bevallásának határidején - már bebizonyosodott, hogy nagyobb forgalom esetén összeomlik az adóhivatal számítógépes rendszere. Most viszont jóval több adatszolgáltatóról és több bizonytalansági elemről van szó - tette hozzá.