Judit
3 °C
7 °C

Soron kívül kér áfaadatokat az APEH

2005.08.26. 15:16
Szeptember elsejéig be kell nyújtania az augusztusi áfakötelezettségével kapcsolatos adatait a tízezer legnagyobb adózónak - közölte pénteken az APEH. Az adóhivatal a nemzetgazdasági folyamatok jobb megismerésével indokolja a döntést, amit az is befolyásolhat, hogy idén eddig a tervezettnél kevesebb lesz az áfabevétel.
Soron kívüli adatszolgáltatást kért az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) a tízezer legnagyobb adózótól. Az APEH elnökének döntése értelmében ezeknek a vállalkozásoknak szeptember 1-jéig elektronikus úton be kell nyújtaniuk az augusztusra vonatkozó áfakötelezettséggel kapcsolatos adatokat.

Az adóhivatal indoklása szerint a soron kívüli adatszolgáltatást a nemzetgazdasági folyamatok jobb megismerése miatt rendelték el. Az adóhatóságról szóló törvény lehetővé teszi ugyanis, hogy a legnagyobb adózókat az APEH elnöke a nemzetgazdaságot befolyásoló hatások, folyamatok elemzése, értékelése érdekében bármilyen, az adókötelezettséggel összefüggésben álló soron kívüli adatszolgáltatásra kötelezze.

Kevés az áfabevétel

Az adóhivatalban hirtelen felbuzdult nemzetgazdasági érdeklődést minden bizonnyal az is magyarázza, hogy a költségvetés áfabevételei július végéig nem a tervezett mértékben teljesültek. Az első hét hónapban 946,3 milliárd forintnyi áfa folyt be az államkasszába, ami az éves előirányzatnak mindössze 46,2 százaléka (holott időarányosan legalább 58 százaléknál kellene tartani). Igaz, júniusban még rosszabb volt a helyzet: az első félévben még csak 36,8 százaléka teljesült az éves előirányzatnak.

A 946,3 milliárdos áfabevétel csupán 83,3 milliárddal több a tavalyi január-júliusi áfabevételnél, ami akkor 863 milliárd forint volt. Ráadásul romlott az időarányos teljesítési mutató is, ami tavaly még 49,9 százalék volt július végén. A költségvetési törvény szerint idén 2048 milliárd forintnyi áfabevételt kellene teljesítenie az adóhivatalnak. Igaz, a képet némileg árnyalja, hogy a pénzügyminisztérium idén - több lépésben - 1896 milliárd forintra csökkentette az idei áfabevételi prognózist, ám az áfából államkasszába hét hónap alatt befolyt összeg így is csak 49,9 százaléka az éves előirányzatnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?