Pongrác
11 °C
27 °C

Százmilliárd lehet az augusztusi hiány

2005.08.17. 11:42
A Pénzügyminisztérium a vártnál nagyobb júliusi többlet után 99,8 milliárd forintos államháztartási hiányt vár augusztusra és 52,7 milliárdot szeptemberre. A harmadik negyedév végén így összesen 1088,9 milliárd forintos deficittel zárhat az államháztartás egyenlege. Ez 66 milliárddal meghaladja az éves előirányzatot.
Júliusban az államháztartás a vártnál magasabb többlettel zárt, így az első félévhez képest mérséklődött a pénzforgalmi deficit - erősítette meg csütörtökön előzetes becslését a pénzügyminisztérium. A múlt hónapban az államháztartásban 51,7 milliárd forintos többlet keletkezett, ezen belül 57,3 milliárdos többlettel zárt a költségvetés, 14,1 milliárdossal állami pénzalapok egyenlege. A társadalombiztosítási alapok deficitje 19,7 milliárd forint volt.

Összességében az államháztartás - helyi önkormányzatok nélkül - 936,4 milliárd forintos hiánnyal zárt az első hét hónapban. Ez kedvezőbb a pénzügyminisztérium által vártnál, hiszen a prognózis 959,3 milliárd forint volt. Az éves deficitterv 91,6 százalékosan teljesült az előrejelzésben szereplő 93,8 százalék helyett.

A vártnál több volt az áfa

Az első félévben az uniós módon számolt pénzforgalmi hiány a bruttó hazai termék (GDP) 3,1 százaléka lett. Az elsődleges - kamatkötelezettségek nélküli - hiány a bruttó hazai termék 1,9 százalékát tette ki. A féléves pénzforgalmi deficit a GDP 4,4 százaléka volt. A júliusi többlet hatására a héthónapos pénzforgalmi hiány a 4,2 százalékra mérséklődött.

Az áfabevételek júliusban viszonylag jól alakultak, közel 30 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Evából több mint negyedével több folyt be, mint 2004 júliusában. Az szja-bevételek növekedése mérsékeltebb , 6,7 százalékos volt. A kiadásoknál kiemelhető a családi támogatások közel 10 százalékos bővülése, továbbá a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásainak 17,3 százalékos emelkedése.

A júliusi többlet után komoly hiányra számít augusztusban és szeptemberben a PM. A tárca előrejelzése szerint ebben a hónapban 99,8 milliárd forintos deficittel zár az államháztartás, míg az első őszi hónapra 52,7 milliárdos hiányt prognosztizálnak. Így szeptember - és egyben a harmadik negyedév - végére a deficit 1088,9 milliárd forint lesz. Ez 66,2 milliárd forinttal lesz több, mint az egész évre tervezett 1022,7 milliárd forintos hiány. A PM arra számít, hogy az ugyancsak deficites október és november után decemberben lesz akkora többlete a büdzsének, hogy teljesülhet az éves hiány.