Judit
3 °C
7 °C

Százmilliárd lehet az augusztusi hiány

2005.08.17. 11:42
A Pénzügyminisztérium a vártnál nagyobb júliusi többlet után 99,8 milliárd forintos államháztartási hiányt vár augusztusra és 52,7 milliárdot szeptemberre. A harmadik negyedév végén így összesen 1088,9 milliárd forintos deficittel zárhat az államháztartás egyenlege. Ez 66 milliárddal meghaladja az éves előirányzatot.
Júliusban az államháztartás a vártnál magasabb többlettel zárt, így az első félévhez képest mérséklődött a pénzforgalmi deficit - erősítette meg csütörtökön előzetes becslését a pénzügyminisztérium. A múlt hónapban az államháztartásban 51,7 milliárd forintos többlet keletkezett, ezen belül 57,3 milliárdos többlettel zárt a költségvetés, 14,1 milliárdossal állami pénzalapok egyenlege. A társadalombiztosítási alapok deficitje 19,7 milliárd forint volt.

Összességében az államháztartás - helyi önkormányzatok nélkül - 936,4 milliárd forintos hiánnyal zárt az első hét hónapban. Ez kedvezőbb a pénzügyminisztérium által vártnál, hiszen a prognózis 959,3 milliárd forint volt. Az éves deficitterv 91,6 százalékosan teljesült az előrejelzésben szereplő 93,8 százalék helyett.

A vártnál több volt az áfa

Az első félévben az uniós módon számolt pénzforgalmi hiány a bruttó hazai termék (GDP) 3,1 százaléka lett. Az elsődleges - kamatkötelezettségek nélküli - hiány a bruttó hazai termék 1,9 százalékát tette ki. A féléves pénzforgalmi deficit a GDP 4,4 százaléka volt. A júliusi többlet hatására a héthónapos pénzforgalmi hiány a 4,2 százalékra mérséklődött.

Az áfabevételek júliusban viszonylag jól alakultak, közel 30 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Evából több mint negyedével több folyt be, mint 2004 júliusában. Az szja-bevételek növekedése mérsékeltebb , 6,7 százalékos volt. A kiadásoknál kiemelhető a családi támogatások közel 10 százalékos bővülése, továbbá a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásainak 17,3 százalékos emelkedése.

A júliusi többlet után komoly hiányra számít augusztusban és szeptemberben a PM. A tárca előrejelzése szerint ebben a hónapban 99,8 milliárd forintos deficittel zár az államháztartás, míg az első őszi hónapra 52,7 milliárdos hiányt prognosztizálnak. Így szeptember - és egyben a harmadik negyedév - végére a deficit 1088,9 milliárd forint lesz. Ez 66,2 milliárd forinttal lesz több, mint az egész évre tervezett 1022,7 milliárd forintos hiány. A PM arra számít, hogy az ugyancsak deficites október és november után decemberben lesz akkora többlete a büdzsének, hogy teljesülhet az éves hiány.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?