Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Sok gyereknek sok lesz az áfája

2005.05.26. 09:03
A nagycsaládosokat és a nyugdíjasokat érintené legérzékenyebben a 21 százalékos egységes kulcs, írja csütörtöki összeállításában a Népszabadság. A Pénzügyminisztérium (PM) szerint az átlagos háztartás tagjai évi 3000 forinttal járnának jobban. Az evások közül viszont a termelő vállalkozások kiszorulhatnak.
Jövő héten eldőlhet, lesz-e egykulcsos adórendszer vagy sem, miután a miniszterelnök várhatóan ismerteti az adózásra vonatkozó elképzeléseket. több más elképzelés mellett a kormány vizsgálja a 21 százalékos egységes adómérték bevezetésének lehetőségét. Az egységes áfakulccsal nem igazán veszítenének az állampolgárok, az evások viszont mindenképpen, írta a Népszabadság.

Az elképzelés egyik vitatott pontja a 25 százalékos normál, illetve a 15 százalékos kedvezményes áfakulcs öszszevonása. A 15 százalékos áfa ugyanis most élelmiszerekre, gázra, távfűtésre érvényes. Ezek a szegényebb családok kiadásaiban nagyobb arányt képviselnek. A 25 százalékos kulcsba viszont olyan termékek tartoznak - híradástechnikai eszközök, autó, illatszerek - amelyeket jobbára a tehetősebb családok vesznek. A lépés elvben a gazdagok kiadásait csökkenti, míg a szegényebbek terhei jobban emelkednek, emlékeztet összeállításában a napilap.

Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke viszont úgy véli, hogy az élelmiszerpiacon tapasztalható kiélezett verseny miatt összességében csak minimális mértékben érződhetne a fogyasztói árakban a jelenleg 15 százalékos kedvezményes áfakulcs felemelésének hatása. Mindenképpen emelkednének ellenben a lakásrezsi-költségek: egy háztartásban éves szinten átlagosan 3-10 ezer forinttal. A jelenleg 25 százalékkal adózó villamos energia áfája csökkenne, a kedvezményes kulcsú földgázé viszont emelkedne, mondta a szakértő a lapnak.

Az adóreform-bizottság által korábban végzett számítások szerint csak minimális többletterhelést okozna a legszegényebbek - a nyugdíjasok és a többgyermekes családok körében is - ha 21 százalékos lenne az egységes áfakulcs. A szakértői testület a húszszázalékos egységes kulcs bevezetésének hatásait elemezte, azt feltételezve, hogy a kieső 75 milliárd forint költségvetési bevétel nagy részét a jövedéki és a regisztrációs adó emelésével ellentételeznék.

A PM számításai szerint az átlagos háztartás tagjai évi 3000 forinttal járnának jobban, csak az egységes áfakulcs hatásait tekintve, és nem számolva azzal, hogy esetleg más adónemeknél is ugyanezt az egy kulcsot alkalmaznák. Magasabb egységes áfakulcs mellett ez az előny biztosan eltűnik, ám - valószínűleg - csak minimális többletterhelést jelent majd.

A szakértők azt azonban elismerik, hogy az egyes háztartásokra lebontva az átlagostól eltérő hatások jelentkezhetnek. A gyermekszám függvényében például nő az élelmiszer-kiadások aránya, vagyis emelkedik az áfa-egységesítés terhe. Egy négygyermekes háztartás éves szinten akár 28 ezer forinttal is több áfát fizet az élelmiszerek után, mint egy egygyermekes.

Emiatt a sokgyermekesek szinte semmit nem érzékelnek az egységesítés kedvező hatásaiból. Az egy-három gyermeket nevelő háztartásokban húszszázalékos forgalmi adókulcs mellett évente 8-16 ezer forinttal, a négy- vagy többgyermekeseknél viszont csupán egy-kétezer forinttal csökkenne az áfaterhelés.

Az akkori számításokból az derült ki: hogy átlagban a nyugdíjasok sem járnának rosszul az egykulcsos, húszszázalékos áfa mellett. Éves szinten összességében átlagosan kilencezer forinttal kevesebb áfát fizetnének. Kétségtelen ugyanakkor, hogy az élelmiszernél fizetendő áfatöbblet az időskorúaknál lenne a legnagyobb - így a 21 százalékos általános áfakulcs őket érzékenyen érinthetné. p>

Vesztenek az evások a közös adókulccsal

A jelenleginél jóval kevesebbeknek érné meg az evát választani, ha 21 százalékra emelkedne az általános forgalmi adókulcs. Még kevésbé lenne vonzó az egyszerűsített adózás, ha az egységes adókulcs jegyében a 15 százalékos eva is 21 százalékra emelkedne, emlékeztet a Népszabadság. Zara László adótanácsadó leszögezte: az egykulcsos adórendszerben zömmel a szellemi tevékenységet végző, minimális költséggel működő vállalkozásoknak lenne vonzó az eva, s a termelők továbbra is kiszorulnának.

Ha minden kulcs 21 százalékos lenne, akkor az evások százezer forint nettó bevételből 95590 forint jövedelemre tennének szert. Ugyanebből a nettó bevételből - költség nélkül számolva - 21 százalékos társasági adó és 21 százalékos osztalékadó mellett 62000 forint maradna. A költség nélküli evás vállalkozásoknál tehát még ebben az esetben is 53 százalékkal több jövedelem maradna.

Ezt a "nyereséget" viszont mindenfajta költség csökkenti. Nem beszélve arról, hogy a "nyugalom adójaként" meghirdetett eva a veszteséges vállalkozások számára már egyáltalán nem lenne vonzó. Zara szerint ellenben a színlelt vállalkozások felszámolását jelentősen előmozdíthatná az egységes adókulcs.

A tapasztalatok szerint az álszerződések 70-80 százaléka az evás körben jellemző. Az érintett vállalkozók is jobban érdekeltek lennének a munkaviszonyos foglalkoztatásban, ha a személyi jövedelemadó és az egyszerűsített vállalkozói adó kulcsa is egységes lenne.