További Magyar cikkek
Rácz Jenő egészségügyi miniszter a szerda délutáni kormányülésen közölte, ahhoz, hogy a paprika valóban egészségkárosodást okozzon, az egy főre jutó éves fogyasztásnak megfelelő mennyiséget, mintegy fél kilót kell megenni egyetlen hét leforgása alatt.
A B1 Aflatoxin (C17H12O6) molekulaképlete |
Tízezrével pusztultak a pulykák
A penészgomba által termelt méregre a hatvanas években figyeltek fel egy nagy-britanniai baromfivész miatt. A tízezrével pusztuló pulykák láttán a szakértők vírusos járványra gyanakodtak, de a baromfitáp vizsgálata után kiderült, hogy a vészt az aflatoxin okozza, ami az egyik legerősebb, természetben is megtalálható rákkeltő vegyület.
Később a földimogyoróban, a dióban, valamint egy sor más élelmiszerben is felfedezték, és ezzel párhuzamosan egyre szigorúbb egészségügyi határértékeket állapítottak meg. Az USA-ban a boltok polcain található különféle módon feldolgozott földimogyoróról derült ki, hogy nagy mennyiségben tartalmaz aflatoxint.
Aflatoxin az iraki B fegyverprogramban
Aspergillus flavus |
Az 1985 és 1991 közötti időszakban iraki tudósok - a lehetséges biológiai fegyverekkel való kísérletezés keretében - az aflatoxint is vizsgálták és tárolták.
Az aflatoxin olyannyira bevált, hogy az 1990-ben készített, kétszáz darab, egyenként 60-85 liter fegyveroldatot tartalmazó biológiai bomba közül hetet vele töltöttek meg. Ezeket a repülőbombákból átalakított szerkezeteket később nem használták fel, csak egy tesztrepülés bizonyított, írja a Magyar Hadtudomány 2002. decemberi száma.
Betiltották a paprikát
Csütörtök reggeltől tilos minden típusú fűszerpaprika forgalmazása, jelentették be a szerda délutáni kormányülést követő sajtótájékoztatón. A kormány azért döntött a rendkívüli intézkedés mellett, mert több gyártó - köztük a piac meghatározó szereplőinek - termékében aflatoxint találtak, a megengedettnél nyolcvanszor nagyobb mennyiségben.