Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Joaquín Almunia: Magyarország nagyon nehéz helyzetben van

2006.11.09. 15:58
Hivatalosan nem, de a folyosókon már felmerült Brüsszelben annak lehetősége, hogy a konvergenciafolyamattól folyamatosan távolodó Magyarországgal szemben a kohéziós alapokhoz való hozzáférés felfüggesztésére is sort kell keríteni - jelentette ki az unió pénzügyi biztosa. Joaquín Almunia szerint a konvergenciaprogram lehetőséget ad ennek elkerülésére, az abban foglaltak következetes végrehajtását számon kérik, ugyanakkor további részleteket várnak a strukturális reformok terveiről.

A következő évi költségvetési adatok részletesebb bemutatását és a strukturális információkról további, mélyebb részleteket vár az Európai Bizottság a hivatalos menetrend szerint minden évben decemberben benyújtandó konvergenciaprogramtól, amely ezúttal alig néhány hónappal követi a legutóbbi magyar dokumentumot. Ezt Joaquín Almunia, az Európai Bizottság pénzügyi biztosa mondta a Figyelő és a Heti Válasz által szervezett Euró, de mikor? című konferencián. A biztos utalt rá: Magyarország jelenleg nagyon nehéz helyzetben van, az idei költségvetési hiány kiemelkedően magas, 10,1 százalékos lesz, az infláció meglódult, és jövőre is magas lesz, a forint nagy nyomás alatt 12 százalékot gyengült, majd bár erősödött, volatilis maradt.

A konszenzus jó, de nem feltétel
Bár az év végére ötre olvad azon európai országok száma, amelyekkel szemben túlzott deficit miatt kell eljárást folytatni, ma alig van olyan tagország, ahol ne lenne folyamatban fiskális kiigazítás - mondta Almunia biztos, miután Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel és Veres János pénzügyminiszterrel tárgyalt a magyar költségvetésről, a konvergenciaprogramról és a jövőben intézkedésekről. Almunia a pénzügyminiszterrel közös sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a fiskális kiigazítást megkönnyíti, ha egy országban konszenzus - vagy mint Németországban, nagykoalíció - alakul ki, de ennek hiányában is lépni kell. A kormány feladata és felelőssége úgy a kiigazítás végrehajtása, mint annak megértetése a közvéleménnyel, hogy arra szükség van - tette hozzá.

Most úgy tűnik, a magyar kormány tudatában van annak, hogy a fenntartható növekedés irányába kell lépéseket tennie - jelentette ki Almunia, utalva arra, hogy folyamatos és szoros konzultációk jellemzik a bizottság és a kormány kapcsolatát. A biztos jelezte, továbbra is szoros ellenőrzés alatt kívánják tartani a magyar konvergenciaprogram megvalósítását, erre lehetőséget ad a magyar kormány által is vállalt félévenkénti beszámolási kötelezettség. Egy kérdésre válaszolva Almunia elmondta: miközben a nyáron, az első stabilizációs intézkedések bejelentése nyomán bírálták a csomagot azért, mert az túlságosan a kiadási oldalra koncentrál, a konvergenciaprogram, illetve az annak elfogadásáig kibontott további intézkedések fényében felülvizsgálták korábbi álláspontjukat. Almunia szerint ma a stabilizációs csomag 60 százalékban már a kiadások lefaragására épít, és kisebb szerep jut a bevételek növelésének.

Magyarországnak el kell köteleznie magát középtávú programja mellett, Brüsszel ebben csak segíteni tud. A kérdésre, hogy mégis mikor lehet Magyarországon euró, Almunia szerint ma senki nem tud válaszolni, ezzel kapcsolatban csak spekulálni lehet. Hivatalos javaslatban még nem, de folyosói beszélgetésekben már felmerült a lehetőség, hogy a kohéziós alapokhoz való magyar hozzáférést részlegesen felfüggesszék. A stabilizáció révén ez a veszélye elhárulhat. A biztos utalt rá, hogy a túlzottdeficit-eljárás Németországot és Görögországot is fenyegette, amikor viszont a fiskális intézkedések a stabilizáció irányába indultak, a veszély alábbhagyott. Magyarországnak a stabilizáció az euróbevezetéstől függetlenül is vállalt kötelezettsége, ennek elmulasztása miatt a monetáris unión kívüli országokkal szemben a kohéziós alap felfüggesztése lehet az eddig példa nélküli büntetés.