Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Tízmilliárdos követeléscsomagot ad el az APEH

2004.12.23. 08:05
Közel 4,5 milliárd forint adótartozás, 1,9 milliárd forint járuléktartozás és 3,7 milliárd forint késedelmipótlék ás járulék tartozás szerepel abban a csomagban, amelyet az Apeh nyilvános pályázaton értékesít.
Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) ötödik alkalommal írt ki nyilvános pályázatot a felszámolási eljárás alatt álló adósokkal szemben fennálló követeléseinek engedményezésére. A hivatal három év szünet után 2003-tól értékesíti újra kinnlevőségeit negyedéves csomagokban. (Azért döntöttek a negyedéves bontás mellett, hogy ne lehessen kiszemezgetni a jobb megtérülési mutatókkal kecsegtető követeléseket.)

Most a 2003 első negyedévében indult felszámolási eljárásokat gyűjtötték össze, a követelések összege 10,1 milliárd forint. A követelések megvásárlására pályázóknak legalább az adó- és járuléktartozás 1 százalékát - ez ebben a csomagban 64 millió forint - kell ajánlani. Több pályázó esetén versenytárgyalást tart az APEH.

Legutóbb októberben írt ki pályázatot az adóhivatal követeléseinek engedményezésére. Ezt egyetlen pályázóként a Magyar Követeléskezelő (MKK) Rt. nyerte meg a tőkekövetelés 1 százalékát kitevő 80,5 millió forintos ajánlatával. (A MKK 100 százalékban a Magyar Fejlesztési Bank Rt. tulajdonában van; korábban, 2002 elejéig az MKK végezte az APEH felszámolási követeléseinek behajtását megbízás alapján.) Az ötödik csomagra 2005. január 12. 14 óráig lehet a pályázatokat benyújtani az APEH felszámolási osztályán. A csomagban közel 4,5 milliárd forint adótartozás, 1,9 milliárd forint járuléktartozás és 3,7 milliárd forint késedelmipótlék ás járulék tartozás szerepel.