Alfréd
-3 °C
3 °C

Túl gyors ítélet az APEH-elnökről?

2005.02.23. 15:47
Még a találkozó előtt elkészítette az írásos véleményt az APEH elnökjelöltjéről a számvevőszék elnöke. A kormány ezt sajnálatosnak tartja.
"A kormány sajnálja, hogy az Állami Számvevőszék elnöke azt megelőzően alkotott véleményt az APEH elnökjelöltjéről, hogy személyesen találkozott volna vele" - közölte László Boglár kormányszóvivő az MTI-vel szerdán. A szóvivő utalt arra, hogy Kovács Árpád ÁSZ-elnök Szikora János "kezébe nyomta" a róla készített, írásos véleményét, amikor a jelölt odament hozzá.

Gyors váltás

A Pénzügyminisztérium egy hete jelentette be, hogy Király László György lemondta APEH-elnöki tisztségéről. A pénzügyminiszter határozottabb és rugalmasabb vezetést várt, ezért elfogadta a lemondást. A távozás lehetséges okaként a csatlakozás után felmerült áfaprobléma merült fel, a PM szerint az APEH vezetése nem észlelte időben, hogy kevesebb lehet az állami bevétel a tervezettnél. A tárca még aznap az APEH Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei igazgatóját jelölte ki új elnöknek.

A jogszabályoknak megfelelően a pénzügyi tárcának előzetesen ki kell kérni az Állami Számvevőszék elnökének véleményét a jelöltről. A Népszabadság információ szerint ez a vélemény nem volt kedvező a jelöltre nézve, bizonyos fenntartásokat fogalmazott meg.

Titokzatos levél

A levél meglétét az ÁSZ és a Pénzügyminisztérium is megerősítette az Indexnek, tartalmát azonban nem kívánták ismertetni. "Az ÁSZ elnöke által hangoztatott fenntartások a jelölt makrogazdasági ismereteire vonatkoztak, illetve kétségeket az irányban, hogy Szikora János kiemelkedő szakmai tekintéllyel rendelkező vezető " - mondta később Pichler Ferenc az MTI-nek.

Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke csak annyit mondott, hogy törvényi kívánalom az APEH elnökével szemben, hogy széles körű makrogazdaság ismeretekkel rendelkezzen, be tudja illeszteni az adóhatóság munkáját az államháztartás összefüggésrendszerébe. Az ÁSZ-nak egyébként nem volt lehetősége széleskörű előzetes informális konzultációkra ez ügyben, hiszen a jelölés még aznap megjelent a sajtóban.

A pénzügyi tárcánál elmondták, azért esett a választás Szikora Jánosra, mert kifejezetten gyakorlati szakembert kerestek, olyan adószakembert, aki kifejezetten menedzser típusú.