Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

Készül a vészforgatókönyv a repterek eladásáról

2005.09.06. 08:15
Az ÁPV Rt. nem munkáltatója a BA Rt. munkavállalóinak, ezért a privatizációra nem alkalmazható a Munka törvénykönyve – védekezett a szervezet. Azért előkészítették a következő pályázatot, ha a másodfokú bíróság nem értene egyet.

Az ÁPV Rt. az eredeti ütemterv szerint folytatni kívánja a Budapest Airport (BA) Rt. privatizációját, s ezért bízik abban, hogy a másodfokú bíróságnak az ÁPV Rt. számára kedvező döntése mielőbb megszületik. A Pénzügyminisztériummal ellentétben az ÁPV Rt. azonban számol azzal is, hogy az említett kedvező bírósági döntést nem a megfelelő időben hozzák meg. Erre az esetre az ÁPV Rt. egy esetleges új pályázati eljárás előkészítését is megkezdte.

Nem munkáltató

A Fővárosi Munkaügyi Bíróság a napokban elsőfokú végzésében érvénytelenítette a BA privatizációs pályázati kiírását. A bíróság elsőfokú döntését a munkavállalók - a BA Rt. üzemi tanácsa - véleményezési jogának megsértésével mint a munkáltató eljárási mulasztásával indokolta.

Az ÁPV Rt. leszögezi, hogy a BA Rt. munkavállalóinak az ÁPV Rt. nem munkáltatója. E minőségét még a BA Rt. feletti tulajdonosi jogok gyakorlása sem alapozza meg, ezért eljárására e vonatkozásban a Munka törvénykönyve nem alkalmazható.

Az ÁPV Rt. saját véleménye szerint a privatizációs törvény munkavállalók tájékoztatására vonatkozó előírásainak maradéktalanul eleget tett, így munkáltatói mulasztást, azaz jogsértést nem követhetett el. Az ÁPV Rt. meggyőződése, hogy ezt a tényt a másodfokú bíróság jogerős végzésében is megerősíti.  • Vennék
  • Hírek