Mihály
2 °C
16 °C

A Colbert híd lábánál felfelé fog folyni a víz

2007.01.04. 14:58
Gigantikus vízi birodalmat létesít az M0-s leendő északi hídjánál az eddig főleg lakásokat építő Interestate. 9 hektáron 21 medencés, részben fedett élményfürdőt, ötcsillagos szállodát és apartmanházat alakítanak ki 17 milliárd forintból. A beruházás 2008 nyarán fejeződik be. A komplexumban egyszerre kétezer vendéget tudnak majd fogadni.

Közép-Európa legnagyobb, a kontinens második legnagyobb fedett élményfürdő- és szállodakomplexumának építését kezdte el az Interestate Zrt. erre a célra alakított projektcége, jelentette be Pfandler Katalin, az Interestate elnök-vezérigazgatója. Az Aquaworld Vízi Birodalom és az ötcsillagos Ramada Plaza Hotel jövő májusra készülhet el Újpesten, az M0-s északi Duna-hídjának, a Colbert hídnak a pesti hídfőjénél. A létesítmény a próbaidő után várhatóan 2008 szeptemberében nyitja meg a kapuit.


Klikk!

Hat futballpályányi épület

Soha sincs jó idő
Akvaparkot létesítseni és üzemeltetni nem magától értetődően jó biznisz. Tavaly nyáron legalábbis biztosan nem volt az. A kedvezőtlen időjárás jelentősen visszavetette a csúszda- és élményparkok forgalmát. A mogyoródi Aquarénában például augusztus végéig a teljes idényre tervezett vendégszám hatvan százaléka jött össze, így százmilliós nagyságrendű bevételkiesést okozott a rossz idő. A hajdúszoboszlói akvaparkban pedig bár jelentősen, 3600 forintról 2000 forintra csökkent a napi belépőjegy ára, ott itt is megcsappant a forgalom.

A vízi birodalmat és szállodakomplexumot 17 milliárd forintos beruházással alakítják ki a 8,6 hektáros területen, az épületek összes területe 54 ezer négyzetméter lesz (ez több mint hat futballpálya). A pénz húsz százalékát a cég saját erőből állja, a maradék nyolcvan százalékot a CIB és a Hypo Alpe-Adria nyújtja euróalapú, 15 éves futamidejű hitellel.

A beruházó szerint a fürdőturizmusé a jövő. Pfandler Katalin azt mondta, az életszínvonal javulásával hazánk eljuthat oda, hogy egymillió lakosonként egy fürdőkomplexum nyereséges lehet. Ehhez az ingatlanos szakember szerint arra van szükség, hogy a fürdőt ne önmagában, hanem szállodai és éttermi háttérrel együtt építsék fel.

Fontosnak nevezte azt is, hogy a létesítmény ne legyen szezonális. Ezért lesz az Aquaworld fedett, így egész évben működhet. A beruházó reményei szerint szolgáltatásaikra elsősorban a fapadossal érkező, az ifjúsági, valamint a konferencia- és üzleti turizmus lehet vevő.

Száz lakás férne alá

A központi elem – ezt láthatják majd a hídról lehajtók is – egy 73 méter átmérőjű, 21 méter magas kupola lesz (ekkora terület alatt száznál több lakást lehetne felépíteni). Ez alatt rendezik be az élményfürdőt; a 18 méter magasról induló csúszdákhoz liftek szállítják a strandolókat. A két szintről induló, hat csúszdából álló csúszdarendszer hossza 900 méter, ez közép-európai rekord. A 21 medence együttes vízfelülete – a víz többek között egy saját fúrású, napi 411 köbméter kapacitású kútból érkezik – 3300 négyzetméter lesz.


Klikk!

A fedett csarnokban lesz egy 180 méter hosszú hegyi folyó, valamint egy a kétpályás szörfmedence, amelyben fölfelé folyik a víz. Ilyen létesítmény Európában a beruházó szerint mindössze három van. A kupola alatt az angkori romtemplom másolata takarja el a gépészeti berendezéseket, és ebben lesz a toronyugrók trambulinja és a napozóterasz is, valamint egy függőhídrendszert.

Medence a medencében

A vízivilágban lesz hullámmedence, jacuzzi, szauna, szolárium, lesznek gyerekmedencék és egy úgynevezett csendes fürdő is. Utóbbi felett egy 22 méter átmérőjű kis kupola lesz, és medence a medencében elven működik majd: a belső medencében melegebb, a külsőben hűvösebb lesz a víz, és utóbbiból ki lehet úszni a télen-nyáron működő kerti medencébe is.

Az ötcsillagos, hétemeletes Ramada szállodában 261 szoba és 48 lakosztály és egy 550 fős konferenciaterem lesz. A világon több mint hatezer hotelt működtető Wyndham Hotel Grouphoz tartozó szállodában egyidejűleg 660 vendéget tudnak fogadni, míg a fürdőt egyszerre nagyjából kétezren használhatják majd.

A beruházó az Aquaworld mellett a közeljövőben újabb 13,4 hektáros területen kezd ingatlanfejlesztésbe, ott 100 millió euróért (25 milliárd forintért) lakásokat, valamint szabadidő- és konferenciaközpontot építenek.