Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Csökken a lakossági áram ára az áfacsökkenés miatt

2005.12.23. 19:14
Csökken az áramár az áfacsökkenés miatt, ám a Fidesz szerint még így is kimagaslóan drága a villamosenergia.

Csökken a villamos energia lakossági végfelhasználói ára 4 százalékkal január 1-jével, mivel az energiaár nettó értéke egyetlen tarifacsoportban sem változik, ugyanakkor az áfa 25 százalékról 20 százalékra mérséklődik - jelentette be Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter pénteken sajtótájékoztatón Budapesten.

A miniszter ismertette: ugyanakkor a nem lakossági közüzemi nettó árak 4,4 százalékkal nőnek, így a közüzemi villamos energia ára 2006. január 1-jén átlagosan 2,3 százalékkal emelkedik. A gazdasági miniszter elmondta: a bejelentett árak azt feltételezik, hogy 5-10 milliárd forint profitcsökkenésről sikerül megállapodni az erőművekkel. Szavai szerint, a hosszú távú áramátvételi szerződésekről folyó tárgyalások jól haladnak, várhatóan januárban le is zárulnak.

Kóka János elmondta: hogy a villamosenergia-árak alakulását kedvezően befolyásolja egyebek mellett, hogy folyamatosan javul a Magyar villamos Művek (MVM) hatékonysága. "Kevesebb pénzből költségtakarékosabban kell, hogy dolgozzon a Magyar Villamos Művek" - tette hozzá. A szolgáltatókkal kötött megállapodások értelmében, a korábbi, 2004-ben még 9 százalék feletti jövedelmezőségük most már csak 7 százalék körüli - mondta Kóka János. "Ugyanazt a hatékonyságjavulást, költségtakarékosságot várjuk el a szolgáltatóktól, mint amit mi magunk az MVM-nél is gyakorlunk" - közölte a gazdasági miniszter. Újságírói kérdésre Kóka János elmondta, hogy a villamos energia nagykereskedelmi ára 7 százalékkal csökken majd.

A Fidesz még így is luxusprofitról beszél

Ugyanakkor a Fidesz közleményt adott ki az ügyben, amelyben a párt leszögezi: "a kormány nem hajlandó letörni a luxusprofitot és nem képes élni a hatósági árszabályozásban rejlő lehetőségekkel, így a magyar családok és a vállalkozók európai uniós szinten kimagasló árat fizetnek jövőre is az áramért.

"Változásra van tehát szükség: olyan politikára, amely képes és hajlandó letörni a luxusprofitot, és így csökkenteni a villamos energia árát" - áll a közleményben. Mint írták, a Fidesz luxusprofit elleni javaslata lehetővé teszi, hogy 2006. március 1-jétől tíz százalékkal csökkenjen a villamos energia ára. "Javaslatunkat azonban a kormánypártok elutasították, és árcsökkentés helyett újabb áremeléssel sújtották a magyar családokat."

A Fidesz szerint "a Medgyessy-Gyurcsány-kormány mai bejelentésével újabb energiaár-emelést tett a magyar családok karácsonyfája alá. Hiába próbálja Kóka János ennek ellenkezőjét bizonygatni, a számok önmagukért beszélnek". "Amennyiben 2006-ban bizalmat kapunk a magyar választópolgároktól, akkor a polgári kormány megalakulását követő hatvan napon belül tíz százalékkal csökkentjük a villamos energia árát" - zárul a nagyobbik ellenzéki párt közleménye.