Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Koalíciós feszültség az áramdíj szabályozása miatt

2005.11.30. 21:21
Az SZDSZ nem ért egyet sem az MSZP, sem a Fidesz javaslataival az áramdíjak csökkentéséről, ezért a jövő héten koalíciós egyeztetés várható az ügyben. Az MSZP populizmussal vádolja a Fideszt, a legnagyobb ellenzéki párt pedig a villanyárak elszabadítását veti a szocialisták szemére.

Információink szerint a szerdai kormányülésen az SZDSZ jelezte, az áramdíjakkal kapcsolatban nem támogatják "az árhivatal felállításáról" szóló szocialista javaslatot. Értesüléseink szerint a jövő héten erről koalíciós egyeztetés is lesz.

Az SZDSZ elutasítja az áram árára vonatkozó fideszes és szocialista javaslatokat, mivel demagógnak tartja őket, és szerinte nem megfelelőek egy piacgazdaság működése szempontjából - közölte a liberális párt elnöke.

Megkésett javaslat

A Fidesz azt javasolta, hogy a kormány hozza nyilvánosságra a hosszú távú áramvásárlási szerződéseket - közölte Pokorni Zoltán alelnök. A politikus javasolta egy nyolcfős, országgyűlési bizottság felállítását is, amely felmérné a szerződéseket és az általuk teremtett helyzetet. A bizottság javaslatot tehetne arra, mit tehet Magyarország a megállapodások felülvizsgálatára.

Az MSZP közleményben jelezte: megkésettnek tartja Pokorni Zoltán javaslatait, hiszen szerdán a gazdasági bizottság és energetikai albizottságának MSZP-s elnökei a hosszú távú áramvásárlási szerződésekről tanácskozást folytattak az érintett erőművek és a Magyar Villamos Művek Rt. vezetőivel.

A parlament gazdasági bizottsága egy szocialista módosító javaslattal kezdeményezte, hogy a villamos energiáról szóló törvénybe visszakerüljön a termelőkre vonatkozó hatósági árszabályozás lehetősége. Ezzel együtt változna az árak megállapításáról szóló törvény melléklete is.

A szerdai dátummal, Puch László bizottsági elnök nevével fémjelzett javaslat indoklása azt tartalmazza, hogy a magyar fogyasztók éves áramszámlája mintegy 650 milliárd forint. Ennek a Fidesz elnöke által javasolt 10 százalékos csökkentése 65 milliárd forinttal csökkentené az iparág árbevételét. A hosszú távú áramvásárlási szerződéssel rendelkező erőművek 2004. évi, adózás előtti eredménye 31,7 milliárd forint volt, így egy 10 százalékos árcsökkentés esetén az erőművek 33,3 milliárd forint veszteséggel zárták volna az évet.

Igen jó szerződések

Pokorni Zoltán szerint a magas villamosenergia-árak oka az 1995-ben megkötött hosszú távú áramvásárlási szerződésekben keresendő. Elismerte, hogy az Orbán-kormány sem tudta felbontani ezeket a megállapodásokat, mert "igen jó jogászok Suchman miniszter úr közreműködésével kötötték őket".

Hozzátette: egy félig letárgyalt szerződés a Fidesz-kormány időszakába csúszott át, így a körülbelül 650 ezer gigawattnyi megvásárolt áramból 2 ezer gigawatt "a mi lelkünkön szárad". Mint mondta 2001-ben törvényben teremtették meg a lehetőségét annak, hogy a kormány hatósági árat szabjon meg a kisfogyasztók számára, azonban a Medgyessy-Gyurcsány kormány nem élt ezzel az eszközzel.

Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője nevetségesnek nevezte az MSZP magatartását. Mint mondta, először elutasították Orbán Viktor javaslatát az áramszerződések felülvizsgálatáról, később vádaskodtak, majd arról számoltak be, hogy már folynak a tárgyalások, most pedig ott tartanak, hogy az érdemi tárgylásokhoz törvényt kellene módosítani.

Piacellenes tervek

"Az az állítás, hogy majd március elsejétől csökkentsünk 10 százalékkal az áramdíjat, egy hazugság. Ilyen nem lesz, ennek a feltételrendszere ugyanis nem áll fenn" - hangoztatta Kuncze Gábor.

Mint mondta, az árcsökkenéshez nagyobb állami támogatást kellene adni az áramra annak, aki nagyobb lakása miatt többet fogyaszt. A szocialisták hatósági ár bevezetésére vonatkozó javaslatával kapcsolatban kiemelte, hogy a hatósági árakkal nem biztosítható a befektetések megtérülése, aminek következménye lehet a fejlesztési források hiánya.

Kuncze Gábor kitért arra is, hogy annak idején az Orbán-kormány nem tett semmit a hosszú távú áramvásárlási szerződések felülvizsgálatáért, pedig a '98-as választási kampányban ezt ígérték, és ebben a kormányzati ciklusban az MSZP sem tette meg a hatósági ár bevezetésére vonatkozó javaslatát.