Kristóf, Jakab
19 °C
34 °C

Újra jön a 300 alatti benzinár

2008.07.28. 14:15
Hét forinttal csökkenti a benzin, hat forinttal a dízel nagykereskedelmi árát szerdától a Mol. A vágás azt jelenti, hogy a kutak mintegy harmadánál újra 300 forint alá kerülhet a benzin fogyasztói ára is, legalábbis, ha a mostani árszintekre vetítjük a csökkentést.

Szerdától (2008. július 30-tól) bruttó 7 forinttal csökkenti a Mol a benzin bruttó nagykereskedelmi listaárát, a gázolaj pedig literenként 6 forinttal lesz olcsóbb - tudta meg aPortfolio.hu. Ez azt jelenti, hogy az olajcég a benzin literjét a kiskereskedőknek listaáron bruttó 287,4 forintért, a gázolajat pedig bruttó 309,9 forintért adja majd.

Bár az egyes kutak árképzése egymástól eltérő, az autósok nagyjából ugyanilyen mértékű, 7 és 6 forintos csökkenéssel szembesülnek majd szerdától az állomásokon, ami azt jelenti, hogy benzin literje körülbelül 303, a gázolaj literje pedig körülbelül 323 forintba kerül majd átlagosan.

Többen is 300 forint alá mehetnek

A holtankoljak.hu nyilvántartásában szereplő közel 1300 kút közül jelenleg alig tucatnyi kút van, ahol most is 300 forint alatt lenne a benzin kiskereskedelmi ára, ezek közül a többség magán- illetve hipermarkethez tartozó vidéki kút, a nagy hálózatok közül csak a Lukoil és a szintén hozzá tartozó Jet egy-két kútján tankolhatunk ennyiért. Ha viszont azt nézzük meg, hogy a hét forintos csökkentés után mi lehet a helyzet, már közel négyszáz olyan töltőállomást találunk, amelynél ha visszaadják a fogyasztóknak a nagykerár csökkenését, 300 forint alá mehet a benzin ára, a jelenlegi, maximum 306,90-es szintről. Újabb mintegy száz kút 307-308 forint között árulja a benzint, azaz az árrése maximum 1,1 forintos csökkentésével szintén a lélektani 300 forint alá viheti a benzin árát.

Ebben a körben már szép számmal akadnak a nagy láncokhoz tartozó kutak is, köztük az egyébként jellemzően drágább budapestiek is.

Ha a kutak bő harmadánál 300 forint alá esik a benzin ára, az könnyen azt eredményezheti, hogy a fenti kalkulációban alapul vettnél akár nagyobb számú kút enged komolyabb mértékben a jelenlegi árakból, annak érdekében, hogy elérje a lélektanilag fontos, 299-el kezdődő árat. Míg ugyanis a mára kényszerű megszokássá vált 300 forint feletti árak mellett kevésbé tűnik fel a néhány forintos különbség, különösen az árcsökkenést követő első időszakban a 300 forint alatti árak megállásra bírhatják az autósokat. A dízelnél egyelőre esély sincs arra, hogy a közeljövőben újra 300 forint alatti árakat láthassunk.

A csökkentés nem tekinthető meglepetésnek a múlt heti piaci folyamatok tükrében, hiszen a legfrissebb adatok szerint a nemzetközi piacon a két üzemanyag ára dollárban mérve nagyot csökkent: a benziné 6,3 százalékot, a gázolajé pedig 4,1 százalékot. A forint ugyanakkor a múlt pénteken 148 forintnál fejezte be a kereskedést a dollárral szemben, miközben egy héttel korábban még 144 forintnál járt a jegyzés, ami azt jelenti, hogy ezúttal gyengülés következett be a piacon. Ennek köszönhetően forintban mérve a két üzemanyag nemzetközi jegyzésára csak kisebb mértékben csökkent: a benzin 3,8 százalékot, a gázolaj pedig 1,6 százalékot.

A Mol utoljára múlt héten szerdán 2008. július 22-én változtatott az üzemanyagárakon, akkor a benzin és a gázolaj is 5-5 forinttal csökkent. Két hét alatt tehát a benzin ára 12, a gázolajé pedig 11 forintot esik.