Gyárfás
16 °C
29 °C

Szalay-Berzeviczy maradt a tőzsdeelnök

2008.03.31. 17:18
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) mai közgyűlését követő igazgatósági ülésen ismét bizalmat szavaztak Szalay-Berzeviczy Attilának az elnöki poszton. Szalay-Berzeviczy 2004 óta tölti be a tőzsdeelnöki tisztséget.

A Budapesti Értéktőzsde, annak közgyűlése ma arról is döntött, hogy a teljes 2007. évi nyereségét osztalékfizetésre fordítja. Az osztalék részvényenként 475 forint, ez összesen 2,571 milliárd forint kifizetését jelenti. Az elfogadott éves beszámoló szerint a Budapesti Értéktőzsde a 2007. évet 2,586 milliárd forint adózott nyereséggel zárta. A tőzsdei tevékenységből 3,916 milliárd forint bevétel származott, a tőzsdei tevékenység eredménye 1,934 milliárd forint volt.

Fontos fejlemény, hogy a közgyűlés 88,42 százalékos nem szavazattal elutasította azt a kisrészvényesi javaslatot, hogy az osztalékról szóló határozatot megelőzően függesszék fel a közgyűlést, és a folytatás előtt kezdődjön párbeszéd a többségi tulajdonos osztrák konzorcium és a többi részvényes között a BÉT jövőbeni stratégiájáról.

A közgyűlésen több kisrészvényes hiányolta, hogy nincs együttműködés a konzorcium és a többi részvényes között, és kifogásolták azt is, hogy a tőzsde a teljes nyereségét osztalékfizetésre fordítja. A felszólalásokban olyan vélemény is elhangzott, hogy a főtulajdonos az elmúlt években nem tett meg mindent annak érdekében, hogy a BÉT a régió jelentős szereplőjévé váljon. Nem valósult meg a BÉT részvényeinek tőzsdei bevezetése sem, ami a stratégiai célokban szerepel.

Több kisrészvényes támogatta azt a javaslatot, hogy a különböző tulajdonosi csoportok kezdjenek egyeztetést a BÉT jövőbeni stratégiai célkitűzéseiről, és ennek érdekében függesszék fel a közgyűlést. Ez utóbbi javaslatot azonban nagy többséggel elutasították a küldöttek.