Eleonóra
-1 °C
2 °C

Baráth: ''Kulcsár nem manipulálhatott volna EU-pénzekkel''

2004.06.23. 14:37
Ismételten cáfolta Baráth Etele politikai államtitkár illetve a Nemzeti Fejlesztési Hivatal vezetése, hogy Kulcsár Attila EU-pénzekkel manipulálhatott volna. A Világgazdaság egy héttel ezelőtt tárta fel a Pályázat Előkészítő Alap egyik tenderének hátterét, amelynek győztes konzorciumát az álbróker szervezte. A Baráth Etele által szervezett háttérbeszélgetésen nem sikerült tisztázni, hogy csupán 13 ezer euró döntött volna a kiválasztott konzorcium mellett, mint ahogy arra sem adtak választ - uniós szabályokra hivatkozva -, hogy kik voltak a 4,5 milliárdos tender döntnökei. Bár a visszaélés lehetőségét kizárták az illetékesek, a Világgazdaság cikke alapján vizsgálatot indítanak.
A szigorú szabályok kizárják a visszaélés lehetőségét az uniós pénzek felhasználása során - cáfolta a Világgazdaság egy héttel ezelőtti cikkét Baráth Etele, a Nemzeti Fejlesztési Hivatalt felügyelő politikai államtitkár. A Világgazdaság a Pályázat Előkészítő Alap (PEA) tenderének hátterét tárta fel június 16-ai cikkében. A korábban Nemzeti Fejlesztési Terv és Európai Támogatások Hivatal néven működő kormányszerv először ötletpályázatot hirdetett a strukturális alapokon elnyerhető támogatásokra az önkormányzatok számára.

A nyertes cégbe Kulcsár vásárolta be bankját

A beérkezett háromezer pályamunkából választották ki a megvalósíthatónak ítélt néhány száz pályamunkát, a projektek kidolgozására pedig részben PHARE-támogatással tendert írtak ki tanácsadó cégek számára. A strukturális alapokhoz benyújtandó pályázatok elkészítését a dán COVI vezette konzorcium nyerte el, 4,5 milliárd forintért. A konzorcium egyik szervezője a K&H Euroconsulting Kft. volt, amelybe személy szerint Kulcsár Attila, a brókerbotrány főszereplője vásárolta be bankját.

A lap feltételezése szerint az EU-tól elnyerhető tízmilliárdokra apellálva szállt be Kulcsár az EU-bizniszbe, hiszen a forráshiányos önkormányzatok kapva-kapnak majd a lehetőségen, hogy akár számlavezető bankot cseréljenek az elnyerhető EU-támogatások önrészének biztosítása érdekében.

Összeférhetetlenség?

A Világgazdaság arra is rávilágított: a nyertes konzorcium mindössze 13 ezer euróval olcsóbb ajánlatával győzött, a második helyezett előtt, pedig a Cowi negyed annyi pénzt fizet magyar szakértőinek, mint a második helyezett társaságok. A lap arra is felhívta a figyelmet, hogy a nyertes konzorcium vezetője, Lehoczky Zsuzsa, a pályázat elbírálásának idején egy másik EU-projektben működött közre, ami összeférhetetlen volt konzorcium vezetői tisztségével.

Manipuláció lehetősége kizárva

Baráth Etele politikai államtitkár szerdai háttérbeszélgetésén leszögezte, hogy semmilyen módon nem lehet az EU-pénzekkel manipulálni, mivel a nyertes pályázatok esetén nem az érintett önkormányzat számlájára utalják a pénzt, hanem például egy iskolaépítés esetén a kivitelező cégnek, cégeknek. A politikus közölte, hogy akkoriban, amikor Kulcsár Attilával, mint a K&H EU-igazgatójával találkozott, valamennyi pénzintézet illetékesével felvette a kapcsolatot.

Baráth Etele szerdán felajánlotta a sajtónak, hogy a pályáztatás folyamatának bármely mozzanatát bemutatja, hiszen rendelkezésre állnak a vonatkozó dokumentumok. A bejelentés azonban csupán retorikai fordulatnak bizonyult. Az Index felvetésére ugyanis, miszerint valóban 13 ezer euró döntött-e a nyertes mellett, Heil Péter hivatalvezető azt mondta: ha az ügyben a Központi Pénzügyi és Szerződéskötő Egység kiadja ezt az információt azzal nincsen problémája, ám Heil nem ismeri a hatszáz oldalas PHARE-szabály minden elemét. Márpedig, ha olyan információ kap nyilvánosságot, amit a szabályzat tilt, akkor a PHARE visszakérheti a folyósított támogatást.

Heil Péter arra sem tudott érdemi választ mondani, hogy valós-e az az állítás, miszerint a magyar szakértők a nyertes konzorciumnál negyed annyi pénzt kaphatnak ugyanazért a munkáért, mint a második helyezettnél, ami a COWI esetében a Világgazdaság szerint kapásból másfélmilliárdos profitot eredményez.

Nem volt összeférhetetlenség

Heil Péter Lehoczky Zsuzsa konzorciumvezető összeférhetetlensége ügyében azt mondta: amikor Lehoczky a kizárólagos rendelkezésre állási nyilatkozatot tette, joggal feltételezhette, hogy a másik EU-s megbízása addigra lejár. Lehoczkynak novemberi határidővel kellett kizárólagos nyilatkozatot tennie, viszont a másik EU-s megbízása csupán december végén járt le. Heil szerint azonban ez nem okozhatott problémát és később az Európai Bizottság is helyben hagyta döntésüket.

Titkosított döntnökök

Azt a hivatalvezető és Baráth Etele is hangoztatta, hogy a kiválasztott döntnökök szakértelméhez, pártatlanságához nem férhet kétség, ugyanakkor tájékoztatásukból kiderült, hogy valamennyi, szavazati joggal rendelkező bíráló a magyar kormány delegáltja volt. A bírálati folyamat maga több mint egy hetet vett igénybe, mivel pályázatonként több száz oldalt kellett egyenként "átnyálazniuk" a döntnököknek.

A folyamatot nyomon kísérte az EU küldötte, aki titkos jelentésben számolt be az Európai Bizottságnak az elbírálással kapcsolatos tapasztalatairól. Heil Péter a döntnökök nevének közlésétől is elzárkózott, mondván, ez is a Központi Pénzügyi és Szerződéskötő Egység kompetenciája. A szerződéskötési egységet is próbáltuk szóra bírni, de egyelőre nem sikerült elérni őket.

Bár minden, a háttérbeszélgetésen megszólaló vezető cáfolta, hogy bármilyen visszaélésre lenne mód az EU-pénzek felhasználásával, a hivatal az ügy kapcsán megvizsgálja, elég szigorúak-e a szabályok.