Márk
13 °C
28 °C

Osztrák élményváros is létesülhet Bezenyén

2006.04.21. 08:22
Az osztrák tulajdonú Lukale 180 millió eurós (mintegy ötvenmilliárd forintos) befektetéssel élményvárost létesít a szlovák és osztrák határtól néhány kilométerre, Rajka szomszédságában lévő faluban. A beruházáshoz állami támogatás is jár, írja a Világgazdaság. A másik kaszinóberuházásról még nem született döntés, egy amerikai cég további 460 millió eurót hozna a községbe.
Csütörtökön eldőlt: az osztrák tulajdonú Lukale Zrt. 1800 embernek munkát adó szállodát, élményvárost s mellé egy bevásárlókomplexumot létesít Győr-Moson-Sopron megyében 180 millió eurós befektetéssel - tudta meg a Világgazdaság. A lap értesüléseit Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter is megerősítette.

A miniszter szerint a kormány szándékainak megfelelően egy újabb, magas hozzáadott értéket létrehozó idegenforgalmi beruházás valósul meg Magyarországon. A bezenyei projekt egy részéhez - a szállodához és az élményvároshoz - a magyar állam támogatást is nyújt, egyedi kormánydöntéssel odaítélt formában. A beruházás a gazdasági lap szerint az idén elkezdődik, és 2009-re fejeződik be.

Megaprojekt nyolcszáz emberenként

Az 1600 lakosú kistelepülésen ez már a második nagyszabású terv szálloda- és kaszinóépítésre. Egy másik, hasonló fejlesztés az a még ennél is nagyobb szabásúnak ígérkező projekt, amely januárban került kézzelfogható közelségbe, amikor nyilvános pályázatot hirdetett a pénzügyminisztérium egy legfeljebb öt játékkaszinóból álló egység üzemeltetésére. Az akkori feltételek szerint a koncessziót 20 évre nyerheti el a győztes, öt egység esetén évente összesen mintegy 3,5 milliárd forint ellenében.

Azon a pályázaton várhatóan a kaszinóberuházást már régóta tervező Ellis Gaming LLC lesz a befutó. A Las Vegas-i székhelyű társaság az első ütemben két kaszinót és hozzá tartozó kiszolgálóegységeket, hoteleket épített volna, a teljes tervben öt kaszinó és öt szálloda szerepelt, összesen 460 millió euróért (120 milliárd forintért).

Schmatovich Mátyás, Bezenye polgármestere az Index kérdésére elmondta: nem hivatalosan tudott arról, hogy az osztrák érdekeltségű cég építkezhet a község határában. Szerinte a két építkezés nem zavarja majd egymást, 340 hektáros terület van Bezenyétől délre, Hegyeshalom irányába, "békésen meg tudnak egyezni" a befektetők, vélekedik a polgármester.