Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Postásbicikli-tender: alaptalan vádakról beszél a győztes

2008.05.15. 09:31
Nem sérült a közbeszerzési eljárás, a szlovén Krpan cég csak azért vádaskodik, mert szerződésszegés miatt kiszorult az üzletből – olvasható a Népszabadságban a postásbicikli-tenderen győztes győri Cronopont cég álláspontja. A tendernyertes nem tud arról, hogy a Postától bármilyen információ jogosulatlanul kikerült volna.
Fontosabb részletek
  • Tavaly decemberben jelent meg a hír, hogy a Magyar Posta mintegy 1,1 milliárd forintért csaknem 4800 kerékpárt és kerékpár-utánfutót, valamint 1900 biciklire opciót vásárol.
  • A kerékpárok ára miatt a Postát többször támadták, az akkor Szabó Pál vezérigazgató által vezetett postai menedzsment megvédte a közbeszerzési ügyletet.
  • Az Index már január elején megírta, hogy éppen a Posta által elvárt paramétereknek megfelelőek a szlovén kerékpárok.
  • A Posta az elmúlt hónapokban megkapott 102 darab kerékpárt, ebből kettőt mintának, százat pedig a postások használhatnak.
  • Szabó Pál közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter lett az SZDSZ kiválása után megalakult új, kisebbségi kormányban.
  • A HVG május 8-i számában adott hírt arról, hogy sérülhetett a közbeszerzés tisztasága, mert a tender kiírása előtt jutott hozzá a később nyertes a kerékpárok bizonyos paramétereihez.
  • Szűts Ildikó új postai vezér május 13-án bejelentette: vizsgálatot indított a kerékpárbeszerzésről a birtokába került új információk miatt. Egy beosztott dolgozót felfüggesztettek, és felkérték a Közbeszerzési Döntőbizottságot a tender felülvizsgálatára.

Már tavaly decemberben tudni lehetett, hogy a kerékpárok gyártását felvállaló szlovén cég nem tudja tartani a szerződésben vállalt határidőket, olvasható a Népszabadságban. Tóth László, az egymilliárdos postásbicikli-tenderen győztes Cronopont Kft. ügyvezetője szerint a szlovén gyártó, a Krpan azért kezdett vádaskodni, mert miután Matevz Fortuna ügyvezető jelezte, hogy alkatrészbeszerzési problémák miatt nem tudja tartani a június végi és szeptember végi határidőt az összesen 6800 darab kerékpárra, a Cronopont új beszállító után nézett.

Igazi munkakerékpárok

Tóth László nem tud arról, hogy a közbeszerzési eljárásban szabálytalanság történt volna. Az állami vállalat bizalmas információinak jogosulatlan átadásáról nincs tudomásuk, a kerékpárok leírását két szakaszban, tavaly októberben és novemberben postázták a Krpannak és magyar tulajdonban lévő vajdasági alvállalkozójának, a Capriolónak.

A szlovén cég problémái miatt a Cronopont decemberben kezdett tárgyalni új üzleti partnereivel, köztük a biciklik gyártására és összeszerelésére vállalkozó esztergomi Neuzer Kft.-vel, nyilatkozta Tóth a Népszabadságnak; erről a Krpan képviselőjét is tájékoztatták. A győri üzletember szerint az üzletből szerződésszegés miatt kiszorult szlovén vállalkozó azóta az üzlet megbuktatásában érdekelt. Különösen, hogy kiderült: a posta szerződésében szereplő márkanév szabadon használható. Az ezt megakadályozó név-, és mintaoltalmi bejegyzése ugyanis nem történt meg.

Azt, hogy gyártót váltottak, Tóth azzal indokolta: az eredményhirdetés után a Cronopont már nem visszakozhatott, mert a posta napi 0,5-1 százalékos, tehát 5-10 millió forintos kötbér megfizetését követelhette, 20-40 nap késedelem után pedig a szerződést is szabadon felmondhatta volna.

Az ügyvezető szerint alaptalanok azok a találgatások, amelyek szerint a Cronopont több száz eurós haszonra tesz szerint minden bicikli eladásán, olvasható a Népszabadságban. A bicikliket egyenként 430 euróért vásároltak, így azon 70 eurós (nagyjából 18 ezer forintos) hasznuk van.

A lap emlékeztet arra, hogy postáskerékpárok tendere a Közbeszerzési Döntőbizottság elő került, amely megsemmisítheti a már lezárt tendert. Ez jól jöhet a szlovén cégnek, hiszen egy újabb közbeszerzésen a Cronopont feltehetőleg nem vehetne részt, így a Krpan a siker reményében állhatna rajthoz.