Olivér
4 °C
8 °C

Miniszteri posztot ért a postai biciklibotrány

2008.04.28. 08:27
Bajnai Gordon örökli Kóka János gazdasági minisztériumát, amiből kiszervezik az igazi pénzeket mozgató infrastrukturális fejlesztéseket. Ezeket a jövőben a Posta volt vezére, Szabó Pál felügyeli majd. Puch László csak államtitkár lesz, Lamperth Mónika még az se.

Információink szerint Lamperth Mónika a kormányátalakítás nagy vesztese. A somogyi szocialista politikusnak semmilyen posztot nem jut az új kormányban, amiben az önkormányzati tárcát a parlamentbe egyedüli függetlenként bejutott, szintén Somogy megyei Gyenesei István kapja. Lamperth helyét a szociális és családügyi tárcánál Szűcs Erika, Miskolc eddigi szocialista alpolgármestere, az országos választmány alelnöke, Gyurcsány Ferenc egykori cége, a Perfekt egykori alkalmazottja veszi át.

A döntés hátterében a szocialista párti hatalmi játszma állhat, Gyurcsánynak feltétlenül szüksége van a párton belül a nagyszámú borsodi frakció támogatására.

Ugyanez állhat Szabó Imre, a szocialisták Pest megyei elnökének környezetvédelmi miniszteri kinevezése mögött is.

Bajnai Gordon, aki eddig az önkormányzati tárcát vezette, a gazdasági miniszteri poszttal vígasztalódhat. Igaz, a gazdasági tárcát meg részben kiürítik, külön minisztérium felügyeli a jövőben az infrastrukturális fejlesztéseket, így a MÁV-ot, az autópályaépítéseket és az egyéb beruházásokat. A jutalomfalatot a Posta a biciklibeszerzésekről elhíresült vezérigazgatója, Szabó Pál kapja. Szabót néhány hónapja már kinézték Gál J. Zoltán távozó kabinetfőnök utódjának, de az akkoriban kirobbant postásbicikli-botrány miatt inkább Ficsor Ádám melett döntöttek.

Puch László, a szocialisták pártpénztárosa Bajnai Gordon mellett lesz a gazdasági tárca államtitkára.

Az egészségügyi miniszteri posztra, ahogy az már korábban kitudódott, Székely Tamást, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár igazgatóját nevezik ki.

Az MTI információi szerint várhatóan létrejön a kormány fejlesztési kabinetje is, és a kutatás-fejlesztésre új tárca nélküli minisztert nevez ki a kormányfő, Molnár Károlyt, a Budapesti Műszaki Egyetem rektorát.

Nemcsak a kormányszerkezeten barkácsolnak, de a pártstruktúra átrendezésének is nekiveselkedtek. Az elnökség tagjai vasárnap este konzultáltak a pártelnök-miniszterelnökkel, és végül az az egyhangú döntés született, hogy felállítanak egy elnöki kabinetet. A testületet Lamperth Mónika, leköszönő szociális miniszter vezeti majd.

A jelek szerint most megvalósul az az évek óta dédelgetett terv is, miszerint egységesítik, és gyakorlatilag a központi vezetőség alá rendelik az MSZP pénzügyeit. Ennek első lépéseként a szocialista kongresszus által a posztjára majdnem 100 százalékos többséggel megválasztott Puch László lemond pártpénztárnoki posztjáról (a pozíció ebben a formában vélhetően meg is szűnik).

Második lépésként Baja Ferenc leadja az évi mintegy 450 millió adóforinttal megtámogatott Táncsics Mihály (párt) Alapítványt. Az informatikai kormánybiztos azzal vigasztalódhat, hogy cserébe az ő alárendeltségébe kerül a jelenlegi GKM-nél lévő informatikai terület.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?