Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Felfüggesztett hazai bioetanol-beruházás

2007.10.30. 08:35
A tervek szerint 2009-re épült volna fel Gönyűn és Marcaliban a SEKAB első két gyára. Most nem tudni, hogy mi lesz.

Felfüggesztette 380 millió eurós hazai beruházásának megvalósítását a SEKAB Bioenergia Magyarország Zrt. a magas gabonaárak miatt - közölte Zsemberi László, a cég vezérigazgatója és a Magyar Bioetanol Szövetség elnöke. A svéd tulajdonban lévő vállalat a gabona tonnánkénti legfeljebb 150 eurós ára mellett tartaná rentábilisnak a tervezett négy bioetanol-üzem felépítését. A jelenlegi ár meghaladja a 200 eurót.

A tervek szerint 2009-re épült volna fel Gönyűn és Marcaliban az első két gyár, és 2010-re készült volna el valamennyi egység. A gönyűi és a marcali üzem építési engedélyét a SEKAB beszerezte, a később létesítendő két gyár építési engedélyének beszerzése folyamatban van. Ha a beruházás megvalósul, mindegyik üzemhez biomassza-erőművet épít a cég.

A vállalat a tervek szerint évi másfél millió tonna gabonát, 600 ezer tonna biomasszát és 60 ezer tonna szerves hulladékot kíván feldolgozni. A SEKAB már több millió eurót fektetett a projektbe. Zsemberi László hangsúlyozta: a tervezett 480 ezer tonnás termelési kapacitás kiépítése nem valósítható meg a kormány és az Európai Unió támogatása nélkül. A kormányzati ártámogatást az is indokolttá teheti, hogy a gabona az etanol önköltségének mintegy 75 százalékát teszi ki.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!