2024. június 19. 15:00
Horvátország
Albánia
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 19. 18:00
Németország
Magyarország
StuttgartArena II. forduló
2024. június 19. 21:00
Skócia
Svájc

Újabb tiltakozás egy Hujber-erőmű ellen

2007.11.05. 15:41
Népszavazást tartanak a Békés megyei Medgyesegyházán arról, építhet-e a település határában biomassza-erőművet a szocialista nagyvállalkozó Hujber Ottó. A népszavazás kiírását a település SZDSZ-es polgármestere is támogatja. A medgyesiek az erőmű füstjétől a dinnyét, a napi kétszáz kamiontól a település nyugalmát féltik. Hujber másik, szintén biomassza-erőműve ellen Tokaj-Hegyalján tiltakoznak, ott is a kamionokkal és a füsttel van a baj.

Ügydöntő helyi népszavazás kiírása érdekében aláírásgyűjtési akcióba kezd az Élhetőbb Medgyesegyházáért Egyesület. A civil szervezet célja a referendummal az, hogy így akadályozza meg a tervezett biomassza-erőmű felépítését a nagyközség határában, mondta Halász Mihály, az egyesület elnöke.

Nyolcvanan negyvenmilliárd ellen

A Békés megyei település határába Hujber Ottó szocialista nagyvállalkozó tervez ötven megawatt teljesítményű, szalmatüzeléses erőművet. A mintegy nyolcvan tagot számláló civil szervezet elnöke abban bízik, hogy összegyűjtik a szavazópolgárok 20 százalékának aláírását, ami a népszavazás kiírásához szükséges.

Ha összejönnek az aláírások, a tiltakozók egy sikeres népszavazással arra kötelezhetik a helyi képviselő-testületet, hogy álljon el a korábban már Hujber Ottóval megkötött adás-vételi szerződéstől, és vonja vissza az erőmű létesítéséről szóló támogató határozatát.

Sok kamion, nagy füst

A civil szervezet vezetője szerint a 40 milliárd forintosra tervezett beruházás felborítja Medgyesegyháza életét, hiszen naponta legalább 196 kamionnak kell megfordulnia a községben ahhoz, hogy alapanyaggal lássák el az erőművet. Halász szerint ez tönkreteszi a község közlekedését.

Az elnök attól is tart, hogy a tervezett helyszínen olyan az uralkodó szélirány, hogy a kéményből származó füst mind a faluban fog lerakódni. Halász Mihály ráadásul úgy véli, az erőmű léte, függetlenül annak károsanyag-kibocsátásától, tönkreteszi a helyi dinnyetermelők piaci pozícióit. Az erős konkurenciaharcban elég a német felvásárlónak, hogy egy erőmű mellől származik a dinnye, máris kár érheti a medgyesi termelőket.

Az elnök szerint tartani kell attól is, hogy a füst miatt a méhek kevésbé aktívan fogják beporozni a virágokat, így visszaeshet a dinnyetermesztés hozama is.

A polgármester támogatja

Az önkormányzat úgynevezett opciós adás-vételi szerződést kötött Hujber Ottóval, mondta Nagy Béla, a település SZDSZ-es polgármestere. Ennek értelmében a nagyközségben csak akkor építhető erőmű, ha a beruházó megszerzi az összes hatóság, így a környezetvédelem engedélyét is. A testület döntése értelmében két év áll a vállalkozás rendelkezésére, hogy minden kétséget kizárólag bemutassa a szükséges engedélyeket.

A polgármester, aki azt mondta, támogatja a népszavazás kiírását, jelezte: az immár több mint egy éve zajló előkészítés során minden szempontból eleget tettek a lakosság tájékoztatásának. Az ügyben született önkormányzati döntések mindegyike élő adásban szerepelt a helyi televízióban, sőt a szalmatüzelésű erőmű előzetes környezetvédelmi vizsgálatának dokumentációját is kifüggesztették 21 napra az önkormányzat hirdető tábláján.

A Beol.hu szerint ugyanakkor a medgyesegyháziak egy év után értesültek arról: a cég az ország talán legnagyobb szalmatüzelésű erőművének felépítését tervezi a falu közvetlen határában. A megyei lap azt írta: augusztus végén több mint hathektáros önkormányzati szántóterületet biztosítottak a vállalkozónak a helyi földár közel tízszereséért, 32 millió forintért. Hujbernek két éven belül kell a terveket elkészíttetnie és a szükséges szakhatósági engedélyeket beszereznie.

Hegyalján is tiltakoznak

Hujberrel nemcsak a medgyesegyházi termelőknek van problémájuk. Tokaj-Hegyalján a borászok tiltakoznak az ellen, hogy a világörökségi védettségű borvidék területén épüljön szalmaerőmű. Ott az aszúsodáshoz szükséges mikroklímát féltik az erőmű hőtermelő hatásától, valamint amiatt aggódnak, hogy tovább nő a már most is napi ezres nagyságrendű kamionforgalom Tokajban és környékén.

Így tiltakoztak a tokajiak

A borászok ügyészségi beadvánnyal támadták meg az erőmű engedélyét, emellett demonstrációt szerveztek Szerencsen, aláírást gyűjtenek a beruházás ellen – eddig több mint hatezren támogatták őket ebben a formában –, továbbá a világörökséget kezelő UNESCO-tól is segítséget várnak. A nemzetközi szervezet illetékese a következő napokban érkezik hazánkba, és a helyszínen fog tájékozódni a kialakult helyzetről.

A tokajiak törekvéseit Sólyom László köztársasági elnök is támogatja. Az államfő nemcsak a biomassza-erőmű, hanem a térségbe tervezett szivattyús vízerőmű és a magyar határhoz közel, a szlovákiai Tőketerebesen lévő szénerőmű ellen is szót emelt az elmúlt hetekben.