Gerzson
-3 °C
3 °C

Kevesen kötnek utasbiztosítást

2004.04.21. 12:47
Harmadannyian kötnek utazási biztosítást Magyarországon, mint az Európai Unió más országaiban - derül ki a Magyar Biztosítók Szövetségének adataiból. A Mabisz elnöke szerint a csatlakozás után is érdemes lesz biztosítást kötni.
Míg Nyugat-Európában a külföldre utazók 70-75 százaléka köt utasbiztosítást, addig Magyarországon csak 20-30 százalékuk - mondta Kemény Anna, a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) utasbiztosítási tagozatának elnöke.

Az EU-ban is kell

Jóllehet a magyar állampolgároknak május 1-je után az Európai Unió tagországaiban az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál kiváltott E 111-es nyomtatvány révén ugyanazok az ellátások járnak társadalombiztosítási alapon, mint az adott ország polgárainak, ez mégsem váltja ki az üzleti biztosításokat.

Az unió országaiban ugyanis az a gyakorlat, hogy a társadalombiztosítási alapon járó biztosításokért is fizetni kell bizonyos összeget, s ráadásul egy adott országban a különböző régiókban és tartományokban eltérőek lehetnek a szolgáltatások.

Finnországban például a társadalombiztosítási alapú szolgáltatásokért ambuláns ellátás esetén 22 eurót, kórházi ápolásért naponta 26 eurót kell fizetni. Németországban minden szakorvosi vizit 10 euróba kerül, míg a kórházi számlából akár 10-15 százalékos önrészt is vállalnia kell a társadalombiztosítással rendelkezőknek. Svédországban ellátástól függően 110-260 svéd korona az önrész, míg Angliában minden receptért 6 fontot kell fizetni.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy azoknak érdemes támaszkodniuk a célország társadalombiztosítására, akik hosszú távra, több hónapra, vagy évekre utaznak oda, s vannak olyan ismerőseik, akik el tudják igazítani őket a társadalombiztosítási szolgáltatások igénybevételi lehetőségeiben.

Nő az arány

A Mabisz utasbiztosítási tagozata szerint a rövidebb távra utazóknak még a nyomtatvány kiváltása mellett is érdemes utasbiztosítást kötniük. Egyrészt azért, mert adott esetben olyan kórházba, illetve intézménybe is szállíthatják a beteget, amely nem tartozik bele a társadalombiztosítási körbe, s ebből később adminisztratív, illetve anyagi problémák lehetnek. Másrészt azért is érdemes utasbiztosítást kötni, mert változó, hogy az adott országban a helyi piacon, milyen szolgáltatás jár a biztosítottnak.

Az eseményen elhangzott, hogy a magyar utasbiztosítási piac előtt az Európai Unióval összehasonlítva nagy lehetőségek állnak, mivel például az Angliába kiutazók több mint 95 százaléka, Ausztriában és Németországban pedig 80 százaléka köt utasbiztosítást. Sipos József, a Mabisz kommunikációs tagozatának elnöke úgy vélte, hogy a jövőben Magyarországon is nő ez az arány.