Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Új kézben a sajtószékház

2003.07.08. 11:32
Új tulajdonosa van a Blaha Lujza téri sajtószékháznak - erősítette meg az Index értesüléseit az előző tulajdonos projektfelelőse. A vevő a Business Center 99 Kft., amelynek jobbára a főváros külső kerületeiben vannak irodái. A BC 99-nél semmit nem közöltek az üzletről, mondván: a nyilatkozatra jogosult tulajdonos külföldön van. Ami biztosnak tűnik: a vevő azt a céget veszi meg, amelynek tulajdonában van az irodaház, bár egyelőre még nem nyújtották be a tulajdonosváltásról szóló okmányokat a cégbírósághoz.
Eladta tulajdonosa azt a Duna Office Center (DOC) Kft.-t, amelynek birtokában van a Blaha Lujza téren álló sajtóház, a Hírlapkiadó Vállalat volt székháza. Az adásvétel hírét, valamint az Indexnek azt az információját, miszerint a vevő a Business Center 99 (BC99) Kft., az eladó korábbi projektfelelőse, Fekete Gábor főmérnök is megerősítette.

Még nincsenek cégbíróságon a papírok

A vevő részéről senkit nem találtunk, aki tájékoztatott volna az ügylet részleteiről. A BC99-nél azzal az indoklással zárkóztak el a nyilatkozattételtől, hogy a cég tulajdonosa jelenleg küföldön van, és távollétében más nem jogosult nyilatkozni. Annyit sikerült megtudnunk, hogy az új tulajdonos cégbírósági bejegyzéséhez szükséges okmányokat egyelőre még nem nyújtották be.

A DOC Kft. eddig osztrák érdekeltségű vállalkozás volt, és részben ezután is az marad. A BC99 ugyanis részben osztrák, részben ciprusi befektető tulajdonában álló cég, amely Budapesten eddig mintegy tucatnyi, részben már elkészült, részben még épülő irodaház-projektben tulajdonos. A Budapesten 1993 óta jelenlévő vállalkozás - honlapja tanulsága szerint - eddig 23 milliárd forintot fektetett be hazánkban, az irodaházak mellett egy lakásépítési és egy kereskedelmi ingatlan-fejlesztési programba is belekezdett.

Eddig a külsőbb kerületeket kedvelték

A BC99 eddigi főként a főváros átmeneti zónájában vagy külső kerületekben építkezett - például Zuglóban vagy Budafokon -, az egyetlen kivétel a Kálvin tér közelében lévő BC22 irodaház volt. A Blaha Lujza téri sajtószékház viszont igazi presztízsértékű beruházás lehet számukra. Kérdés azonban, hogy a jelenlegi túltelített irodapiacon (amikor mértékadó becslések szerint minden negyedik-ötödik irodai négyzetméter üresen áll) kifizetődő lehet-e az új ház építésénél költségesebb átépítés.

Az Index úgy tudja: az előző tulajdonosok arra a következtetésre jutottak, hogy nem, és ezért döntöttek az eladás mellett. Bár információink szerint több vevőjelölt is volt - egyebek mellett egy németországi, hazánkban eddig még jelen nem lévő befektetőcsoport -, úgy tudjuk, az egyetlen jelentkező, akivel érdemi tárgyalások folytak, a BC99 volt. Igaz, erről sem az eladó, sem a vevő nem nyilatkozott.

A BC99-nél egyelőre további kérdéseinkre sem kaptunk választ. Csupán egy ígéretet képviselőjétől, dr. Bakondi Anikótól, miszerint írásbeli kérdéseinkre a nyilatkozni jogosult, a jövő hét közepén Budapestre érkező tulajdonos válaszol majd. Így legkorábban akkor tudhatjuk meg, milyen befektetési céljaik vannak a házzal, mennyiért vették meg és mennyit költenének a felújítására, várhatóan mikor kezdődnek a munkálatok és mikorra fejeződnek be, valamint felkészültek-e arra, hogy ha az épület nyereségesen nem üzemeltethető a jelenlegi irodapiaci túlkínálat ismeretében, akkor azt továbbadják.

Az előző tulajdonos ötmilliárdot szánt az átépítésre

Az előző tulajdonos 2001 tavaszán már hozzálátott az épület részleges, a Somogyi Béla utcai szárnyat érintő elbontásához. A bontást azonban néhány nap után leállíttatta a kerületi építéshatóság, miután előbb a közlönykiadó szomszédos épülete sérült meg, majd két nappal később csőtörést okoztak a munkálatok. Az irodaházat megvásárló társaság úgy tervezte, hogy teljes belső átépítéssel, de a műemléki homlokzat meghagyásával nyolcszintes, modern irodaházat létesít az épületben.

A tervek szerint a több mint húszezer négyzetméteres irodaházhoz egy 296 gépkocsi tárolására alkalmas mélygarázst is építettek volna. Az irodaház földszintjére passzázst terveztek, amelyben étterem és üzletek is helyet kaptak volna. Az irodaház 2005 közepére készült volna el, a felújításra mintegy ötmilliárd forintot szántak.