Béla
13 °C
27 °C

A gazdák körülzárják Budapestet

2004.02.20. 14:36
Mivel a kormányzat nem teljesíti a tejtermelők követeléseit, hétfőtől kiterjesztik a demonstrációt. A tiltakozók hétfőtől a fővárosba vezető utakat zárják le.
A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) Szarvasmarhatenyésztők Országos Választmánya és a Tejtermelők Demonstrációs Bizottsága a tiltakozás kiszélesítése mellett döntött - jelentette be Tóth István, a MOSZ titkára a testület pénteki ülése közben tartott sajtótájékoztatón.

Hétfőn a főváros elé jönnek

A MOSZ azért döntött így, mert a kormányzat nem teljesítette a tejtermelők 72 forintos intervenciós árkérelmét - mondta Tóth István. Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács termelői elnökhelyettese közölte: a MOSZ Demonstrációs Bizottsága a félpályás útlezárások növelése mellett, jövő hét csütörtökére tiltakozó nagygyűlést hirdet Budapesten a Kossuth térre. A tiltakozásokat összehangolják a többi demonstráció szervezőjével.

A szervezők már csütörtökön bejelentették a rendőrségen azt az öt helyszínt, ahol a tárgyalások eredménytelensége esetén demonstrációt tartanak. Ezek a 4-es, 5-ös, 31-es, 51-es főutak és a régi Fóti út Budapestre bevezető szakasza. A demonstrálókra a közlekedők általában a Budapest határát jelző tábla környékén számíthatnak.

Nem tudnak megegyezni

A MOSZ titkára szerint az agrárkormányzatnak már a múlt évben eleget kellett volna tenni törvényi kötelezettségének, és meg kellett volna hirdetnie a 72 forintos tej intervenciós árat. Ezt azonban annak ellenére nem tette meg, hogy öt alkalommal is tárgyaltak a tejágazat helyzetéről az érdekképviseleti szervezetekkel.

A pénteki egyeztetésen is csak arra tett ígéretet a miniszter, hogy 68 forintos irányárat hirdet meg, ami Tóth István szerint nem segít a termelőkön, ugyanis a felvásárlók 60-62 forintos áron veszik át tőlük a tejet. A múlt évhez képest a termelők vesztesége literenként 14-15 forint - tette hozzá.

Az Országos Demonstrációs Bizottság tagja szerint a tiltakozók sok helyen felfüggesztik demonstrációjukat a hét végére, ám lesznek olyan helyek, ahol a tiltakozás tovább folyik, ugyanis a tejtermelők országos nagygyűlésének ügyvivő testülete folyamatos demonstrációt hirdetett meg.

Rendben lezajlott Soltnál az 52-es főúton az úgynevezett spontán megmozdulás, a demonstrálók melletti útsávon a gyalogos séta. Csaknem pontban 12 órakor a főút egyik sávján ismét megindult a forgalom. A demonstráló gazdákkal szimpatizáló gyalogosokat a solti hídnál Zsikla Győző, a megmozdulás fő szervezője "befogadta" a tüntetők közé, így ők délután már nem vehetnek részt az újabb "spontánnak" mondott gyalogos sétában. (Bővebben >>)