Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

'Bemegyünk homlokrakodóval vásárolni'

2004.12.01. 18:02
A Kalocsán készülő Lidl építői blokáddal szeretnék elérni, hogy kifizessék elmaradt bérüket. Követelésük meghaladja a százmillió forintot. Kedden tíz-tizenöt munkás, alvállalkozó vonult ki gépeivel a majdnem kész üzlet elé, és azzal fenyegetőztek: ha nem kapják meg pénzüket, lebontják az üzletet.
Elsőre sokaknak talán fel sem tűnik a demonstráció. Ahogy az 51-es úton Budapest felől beérünk Kalocsára, majdnem elhajtunk a tiltakozás mellett, csak a biztonságiak meg a rendőrök jelenléte mutatja: megérkeztünk. Kiszállunk az autóból, a felületes szemlélő talán még most sem venné észre, hogy nem a szokásos munkamenet folyik: öt-hat munkagép áll az út mentén, a háttérben néhányan dolgoznak a Lidl kalocsai üzletén, az előtérben meg tíz-tizenöt munkás beszélget. Mint akármelyik hazai építkezésen.

Kattintson a képre!

Kirúgták őket

Ahogy aztán jobban körülnézünk, látjuk, hogy a munkagépek lapátjaival nem földet mernek, hanem transzparenseket tartatnak, az előtérben ácsorgó alvállalkozók és a háttérben pillanatnyilag csak dekorációs elemként közreműködő munkások között pedig nem az együtt töltött évek boldog nosztalgiája, hanem zavarodott értetlenség feszül.

Odasétálunk az út mellett ácsorgó tüntetőkhöz és megkérdezzük, miért dolgoznak, ha egyszer demonstrálnak. Megtudjuk, nem az ő embereik munkálkodnak. Elmondják, hogy október huszonötödikén megjelent egy Lidl-közeli biztonsági ember, és felszólította a munkásokat, hogy hagyják el a helyszínt, az magánterület. Ezt felettébb furcsállották, hiszen már hónapok óta ott dolgoztak, a bolt majdnem elkészült, állításuk szerint az ő százötven-kétszázmilliójukból. Mert amikor a fővállalkozónak fizetnie kellett volna, nem jött a pénz. Inkább kirúgták őket.

Körülnézünk, három biztonsági ember ácsorog a sártenger közepén, egy már megépült, az 51-est a bolttal összekötő kőutacskán. Fenyegetően közelítünk feléjük, de meg se rezzennek, ugyanakkor szóba se állnak velünk. Nem nyilatkoznak. Azt azért sikerül kiderítenünk, hogy a terület őrzését kapták feladatul. Kitől? Nem nyilatkozunk! Mi bemehetnénk? Nem, senki!

Lebontják


Kattintson a képre!
Visszatérünk a demonstrálók közé, ők beszédesebbek. Gózon János szerint például le kellene bontani az egészet, akkor talán megnyílnának a Lidl képviselői. A földmunkákért felelős alvállalkozó elmondja, első körben két hét demonstrációra gondoltak, de ha nem javul a helyzet, akármeddig kitartanak. "Kitörjük az ablakokat, felszedjük a köveket, akkor legyen olcsó a Lidl! Mert nekünk nagyon drága! Nyitásig várunk, ha nem rendeződik a helyzet, bemegyek homlokrakodóval vásárolni!". Közben egy éthordóból forró teát mernek.

A rendőrség is a helyszínen van, egy Lada Nivában ücsörög két közeg. Megkérdezzük őket, miért kellett kijönniük, mitől tartanak, de ők sem nyilatkoznak. Az út túloldalán demonstrálnak a munkások. Az elhaladó autók utasait figyeljük. Kissé lassítanak, amikor meglátják a munkagépeket, meg a táblákat, de oda se figyelnek. Nem látják, hogy demonstrálnak.