Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Alkotmányos a különadó

2006.11.28. 16:19
Az Alkotmánybíróság döntése szerint alkotmányos a banki különadó bevezetése. A taláros testület szerint az új adó nem visszamenőleges hatályú, nem diszkriminatív, és a mértéke sem eredményez aránytalanul nagy elvonást. A testület ezzel a döntésével már a Gyurcsány-csomag negyedik eleméről mondott véleményt, az igenek és nemek állása jelenleg 2:2.

Az Alkotmánybíróság (Ab) döntése szerint alkotmányos a banki különadó bevezetése - közölte a testület döntését követően az Ab sajtófőnöke. Sereg András hozzátette: az államháztartás egyensúlyát javító különadókról és járadékokról szóló törvény által bevezetett, a hitelintézeteket terhelő új adónem szabályait kifogásoló beadványt a testület elutasította.

Három indítványozó - a Magyar Bankszövetség, az Országos Takarékszövetkezeti Szövet­ség és a Takarékszövetkezetek Országos Érdekvédelmi Szövetsége - közös beadvány­ban támadta a jogszabály egyes rendelkezéseit.

Nem visszamenőleges, nem diszkriminatív

Az Ab egyhangúlag hozott határozata szerint azonban a 2007. január 1-jétől hatályba lépő, állami kamattámogatással érintett hitelállomány alapján kamat és ka­matjellegű bevétel címén befolyt összeget terhelő járadékról szóló rendelkezések nem sértik a jogbiztonságot, sem a közterhekhez való hozzájárulás kötelezettségét és hát­rányos megkülönböztetést sem tartalmaznak.

Az alkotmánybírák a határozat indokolásában kifejtették, hogy a törvény rendelke­zései visszamenőleg nem állapítanak meg kötelezettséget és nem nyilvánítanak valamely magatartást jogellenessé. Megállapították azt is, hogy a kizárólag a hi­telintézeteket terhelő járadékfizetési kötelezettség előírása nem jelent hátrányos megkülönböztetést.

A mértékével sincs baj

A testület arra is rámutatott, hogy a különadó ötszázalékos mértéke nem eredményez aránytalanul nagy elvonást az adóalanyoknál, ezért az adó mértékét illetően sem állapította meg a vitatott rendelkezés alkotmányellenességét.

Az Ab döntött arról is, hogy nem sérti a jogbiztonságot az a törvényi rendelkezés sem, amely a személyi jövedelemadó-törvénynek a kamat- és árfolyam­nyereség-adóra vonatkozó rendelkezései 2007. január 1-jére tervezett hatálybalépését előrehozta és az új szabályokat már 2006. szeptember 1-jén hatályba léptette.

Ismét döntetlen

A testület az elmúlt két hétben alkotmányellenesnek találta a házipénztáradóról szóló törvényt, valamint a 2006. évi központi költségvetés céltartalékának felhasználását szabályozó kormányrendelet egyik rendelkezését. Alkotmányosnak minősítette viszont a nyugdíjas munkavállalókra vonatkozó személyi jövedelemadózás szabályait. A mostani döntéssel így 2:2 az állás a Gyurcsány-csomag és ellenzői között.

A házipénztáradó megsemmisítése miatt 2008-ig ötmilliárd forint kiesése lesz a költségvetésnek. A Pénzügyminisztérium tudomásunk szerint egyelőre még nem döntött arról, azt miként ellentételezi.

A most alkotmányosnak minősített banki különadó ennél nagyobb falat a költségvetésben. A hivatalosan hitelintézeti járuléknak hívott közteherből a költségvetési törvény tervezete szerint jövőre 25 milliárd forint folyna be a költségvetésbe. Idén 36,1 milliárd forint a banki különadó előirányzata, ebből október végéig 24,8 milliárd forintot fizettek be, ami az időarányosnál mintegy ötmilliárd forinttal kevesebb.