Bernát, Felícia
EUR 384,34 Ft
USD 364,24 Ft
8 °C
30 °C

Bokros újabb csomagot szeretne

2005.07.18. 09:08
Bár az adócsökkentést önmagában üdvözlendőnek tartja, hiányolja az összefüggéseket a gazdaságpolitikai elképzelésekből Bokros Lajos. A volt pénzügyminiszter a Népszabadságnak adott interjúban úgy vélekedett, a magyar gazdaság növekedése kisebb, mint amit az adócsökkentés tervezői várnak, így nem termeli ki az állami bevételcsökkenés fedezetét.
A gazdaság csak akkor reagál érdemben, ha a valódi és átfogó reformok elérnekegy kritikus tömeget -- mondta a Népszabadságnak Bokros Lajos. A Horn-kormány volt pénzügyminisztere szerint a parlamenti pártok részéről most felmerült adócsökkentési elképzelések önmagukban értékelhetetlenek, kapkodó, kétségbeesett ötletek. Az adócsökkentés ugyan üdvözlendő, de csomagszerű megközelítésre lenne szükség -- véli a szakember. "A gazdaságban sincs benne az a növekedés, amit az adócsökkentés tervezői várnak, tehát a gazdaság nem termeli ki a bevételcsökkentés fedezetét. A gyorsabb növekedéshez érdemben javuló versenyképesség, ahhoz meg csomagszerű, átfogó államháztartási reform kell. A magyar gazdaság gyorsabban nőhetne alacsonyabb hiány, kisebb újraelosztás és hatékonyabb költségvetési szerkezet mellett, s ennek nyomán nyílna tér adócsökkentésre" -- mondta a volt pénzügyminiszter.

Elhibázott az áfa-reform

Bokros Lajos szerint az áfacsökkentésre szükség van, mert a forgalmiadó-terhelés ugyan összességében nem magas, de a legfelső, 25 százalékos kulcs az unión belül nem versenyképes. Ugyanakkor szerinte nem szerencsés csupán a felső kulvcsot változtatni, és megmaradni a háromkulcsos rendszernél, mert ez "egyrészt ez nagyon bonyolult nyilvántartást igényel, másrészt ötletszerű egyes termékek besorolása, harmadrészt nem hozza meg azokat a többletbevételeket, amelyek általában az áfacsökkentéstől várhatók".

A személyi-jövedelemadó vonatkozásában Bokros Lajos úgy látja: a kulcsok mérséklése csak a kedvezmények teljes eltörlésével lehet. A volt pénzügyminiszter nem feltétlen híve az egykulcsos szja-nak, egy magasabb jövedelemhatárnál belépő magasabb kulcsot el tud képzelni, az ingatlanadót pedig az szja-rendszer jó kiegészítőjének tartaná.

Tb. egészségügy

Bokros szerint a jövedelemadó változtatása nem vonatkoztatható el a társadalombiztosítási járulék módosításától, ahol azonban szerinte csak abban az értelemben kellene csökkentésről beszélni, hogy az állami újraelosztáson keresztülfolyó járulékok összege csökken. A közgazdász szerint csak a versengő egészségbiztosító pénztárak megjelenésével lehet költségcsökkentést és hatékonyságnövelést elérni az egészségügyben.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek