Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Megteltek a hotelek

2004.09.08. 10:57
Országosan hatvan százalékos kihasználtsággal működtek a szállodák, a vendégéjszakák száma és a bruttó szobaárbevétel január-augusztusban növekedett, a szobakapacitás-kihasználtság hét százalékponttal magasabb volt a tavalyi év azonos időszakához képest. A fővárosban negyedével több, a Balaton partján tizedével kevesebb vendég szállt meg, mint tavaly.
A KSH tájékoztatása szerint az adatszolgáltatást teljesítő 163 szálloda az év első nyolc hónapjában átlagosan 61 százalékos szobafoglaltsággal működött. A budapesti szállodák mindhárom vizsgált csoportja hatvan százalék fölötti, ezen belül a budapesti négycsillagos szállodák - kiemelkedően magas - 68 százalékos szobafoglaltsággal működtek.

Keleten kevesebb

A többi vizsgált csoportra jellemző volt, hogy a balatoni, illetve a nyugat-magyarországi szállodák magasabb, ötvenöt-hatvan százalékos, a Kelet-Magyarországon működő egységek alacsonyabb negyven-ötven százalékos szobakapacitás-kihasználtságot jelentettek.

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára január-augusztusban 13 600 forint volt, ami az előző év azonos időszakához képest - folyó áron, az aktuális árfolyamon számítva - háromszáz forintos drágulást jelent. Az öt- és négycsillagos szállodákban az érvényesített átlagár minden vizsgált csoportban meghaladta a 12 ezer forintot. A háromcsillagos egységekben - a területi elhelyezkedéstől függően - 6400-8800 forintba került egy szoba egy éjszakára.

Az év első nyolc hónapjában egy kiadható szállodai szobára átlagosan 8300 forint bruttó szobaárbevétel jutott, szemben az elmúlt évi 7200 forinttal. Az egy kiadható szobára jutó szobaárbevétel - a júliusi visszaesés után - augusztusban újra jelentősen megemelkedett, sőt megközelítette a 11 ezer forintot. Ez a mutató kiemelkedően magas, 19 ezer forint volt a legmagasabb kategóriájú budapesti hotelekben, a többi csoport egyikében sem emelkedett tízezer forint fölé.

Negyedével több

A januártól augusztus végéig tartó időszakban a bruttó szobaárbevétel folyó áron átlagosan 14 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakét. A szobaárbevétel - a Balatonnál és Nyugat-Magyarországon üzemelő háromcsillagos szállodák kivételével - a szállodák minden vizsgált csoportjában emelkedett. A növekedés a megfigyelt fővárosi, illetve a kelet-magyarországi szállodákban volt a legnagyobb mértékű. A vizsgált időszakban átlagosan 11 százalékkal emelkedett a vendégéjszakák száma az előző év január-augusztushoz képest.

A budapesti szállodákban 15-27 százalékkal töltöttek több éjszakát a vendégek. Nyugat-Magyarország szállodáiban kisebb mértékű bővülés figyelhető meg. A balatoni négycsillagos szállodákban egytizedével kevesebb éjszakát vettek igénybe a vendégek, mint az előző év hasonló időszakában.

A budapesti ötcsillagos szállodák augusztusi adatai nem tartalmazzák a Corinthia Grand Hotel Royal, a Four Seasons Gresham Palace és a Budapest Hilton Westend adatait, mivel a felsorolt házak a statisztikai törvényt megsértve nem tettek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!