2024. június 17. 15:00
Románia
Ukrajna
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Beruházások tucatjait moshatja el a válság

2008.10.30. 08:01
A nyugat-dunántúli régióban ötven folyamatban lévő beruházásról is tudnak, ahol a folytatás is kérdéses, illetve átütemezés várható. Csaknem két tucat fejlesztési program esetében a beruházó a jelenlegi helyzetre való tekintettel további kedvezményeket kér az önkormányzattól.

Magyarország tőkevonzó képességét nem féltik a kormányzati szervek a válságtól, ám lokálisan problémásabbnak tűnik a helyzet. A pénzügyi válság hatásai a nyugat-dunántúli régióban napról napra rontják a tőkebeáramlás esélyeit - állapítja meg a térségi kereskedelmi és iparkamarák és több kereskedelmi bank által készített gyorsjelentés.

Kovács Krisztián, a jelentés elkészítésében közreműködő gazdasági elemző a Napinak elmondta: a rendelkezésükre álló rövid idő alatt a térségben több mint száz olyan, az előkészítés stádiumában lévő beruházást sikerült feltérképezniük, ahol kiderült, hogy a befektetők a jelenlegi helyzetre való tekintettel kivárnak, és csak később, a helyzet tisztázódása után döntenek a folytatásról. Ezek között - Nagykanizsától Sopronig - kis- és középvállalkozások, de nagy külföldi cégek is vannak.

Csaknem félszáz olyan, immár folyamatban lévő beruházásról is tudnak, ahol a folytatás is kérdéses, illetve átütemezés várható. Az önkormányzatok rendkívül borúlátók, szinte minden tárgyalás elakadt vagy függőben van. Az egyik nagy nyugat-magyarországi város helyhatóságával a közelmúltban azt közölte a távol-keleti partner - amellyel egyébként már évek óta tárgyalnak -, hogy a "kinézett" területet adják el másnak, mert a programot egyelőre nem kívánják elindítani.

Csaknem két tucat fejlesztési program esetében a beruházó a jelenlegi helyzetre való tekintettel további kedvezményeket kér az önkormányzattól. Az ipari parkok pedig elsősorban arról számoltak be, hogy a legtöbb befektető addig nem is tud lépni, míg a programot finanszírozó pénzintézettel nem tud megállapodni a hogyan továbbról.

A gazdasági elemző szerint a válaszadók több mint kétharmada - ideértve az önkormányzatokat is - úgy nyilatkozott, hogy a kialakult helyzetben már annak is nagyon örülne, ha a térségben jelenleg zajló beruházások befejeződnének, a működő cégek maradnának és kisebb létszámleépítéssel mindenki megúszná a dolgot. A jelentés megállapításait látszanak igazolni az általunk megkérdezett cégbíróságok, ahol arról számoltak be, hogy az utóbbi néhány hétben csökkent a cég-, illetve telephely-bejegyzési kérelmek száma.