Sára, Márió
2 °C
6 °C

Teljes a bizonytalanság a tőzsdén

2005.10.14. 12:09
A tegnapi öt százalékos zuhanás után tovább kúszik lefelé a tőzsdeindex, a BUX délben 2,6 százalékos mínuszban volt. Délelőtt a tőzsdét és a forintpiacot is a teljes bizonytalanság jellemezte, a délután nyilvánosságra kerülő amerikai inflációs adat, illetve az ennek fényében alakuló kamatemelési várakozások dönthetik el, lesz-e újabb óriási tőkekivonás.
A BUX 201,50 pontos csökkenéssel, 20.849,79 ponton nyitott pénteken. A csütörtöki záró értékhez képest ez 0,96 százalékos gyengülést jelentett. Az index hamarosan tovább ereszkedett, a mélypont 20 323 pontnál volt, majd délre 20 500 pont körül látszott megállapodni.

Rég nem volt ennyire hektikus árfolyammozgás a budapesti tőzsdén - mondta az Indexnek Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Minden részvény árfolyama lefelé mozog, de a piaci bizonytalanságot tükrözve időről időre megáll, és esetenként vissza is erősödik, hogy újra lefelé indulhasson.

A kiszámíthatatlanságot legfőképpen az okozza, hogy ma hozzák nyilvánosságra az amerikai inflációs adatot. A magyar idő szerint délután fél háromkor publikált szám függvényében ugyanis tovább nőhetnek kamatemelési várakozások, Suppan szerint, ha 0,9 százalék fölötti az adat, az boríthatja a hazai piacot. Ez esetben a jelenleg 4 százalékos FED kamatláb a várakozások szerint fokozatosan akár öt százalékra is felkúszhat, ez pedig igen jelentős tőkekivonást generál a feltörekvő piacokról, így Magyarországról is.

A vártnál nem magasabb inflációs adat esetén Suppan Gergely szerint a 20 ezer pontos lélektani határ környékén stabilzálódhat az index, de a következő hetekben további csökkenés azért is elképzelhető, mert a nyári, 24 ezer pont fölötti BUX-értékkel rekordot hozó növekedés alatt számos részvény túlértékelődött, a vezető papírok közül a Mol és a Richter is most találhatja meg reális árfolyamát.

A forint is ingadozott

A bankközi devizapiacon délelőtt 11 óra tájban kissé alább hagyott az izgalom, az euró két hullámban is elérte ugyan a 254 forintos árfolyamot, de ezen a szinten mindkét esetben jelentkezett (ugyanaz a) vásárló - nyilván megbízásra, mondják a piacon. Az eurót 11 órakor 253,30/35 forinton jegyezték, s a piacon nem tartják kizártnak, hogy a hetet 253 forint alatt fejezi be az uniós valuta. Kereskedők elmondása szerint a reggeli kapkodás alábbhagyott, bár londoni bankházak továbbra is forintot adnak el. Nem jobb a helyzet a régió, sőt a feltörekvő országok piacain sem - mondják kereskedők.

A dollárral 11 óra körül 210,80/90 forinton kereskedtek, szemben a csütörtöki 211,30/40 forinttal. Az állampapírpiacon a reggeli 10-12 bázispontos hozamemelkedés 11 óra körül 2-3 bázisponttal már csökkent. A hároméves államkötvényt hozama 6,50/43, az ötévesé 6,56/50, a tízévesé pedig 6,54/47 százalék volt 11 óra tájban.