Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Zuhan a BUX, gyengül a forint

2005.10.13. 12:35
Több mint ezer pontos eséssel zárt a BUX, a tőzsdeindex szakértők szerint a délelőtti 21300-as szintekről még további legalább ezer pontot eshet. Gyengült a forint is, reggel óta az euró másfél, a dollár három forinttal kerül többe. Elemzők szerint bár az okok alapvetően a nemzetközi befektetői hangulat változására vezethetőek vissza, és számítani is lehetett arra, hogy a fordulat bekövetkezik, az utóbbi hetek negatív hazai hírei, a hiány alakulása és az euróbevezetés várható csúszása még sérülékenyebbé tette a magyar piacot, így a régióban leginkább "rajtunk verhetik el a port".
Négy százalékot zuhant a reggeli nyitást követően két és fél óra alatt BUX. A budapesti tőzsdeindex a tegnapi, 22 200 pont feletti záróértékről 21 300 pont környékére esett vissza, az elemzők egyetértenek abban, hogy ez már egyértelműen a nemzetközi befektetési alapok tőkekivonását jelzi. Gyengélkedik a forint is, igaz, a magyar valuta az elmúlt hetekben már többször is produkált napon belül több forintos változásokat: reggel az eurót 251,30/40 forinton jegyezték, 80 fillérrel erősebben a 250,50/60 forintos szerdai árfolyamnál. A BUX végül fél ötkor 1163,52 pontos eséssel, 21 051,29 ponton zárt csütörtökön, ez a szerdai záró értékhez képest ez 5,24 százalékos gyengülés. A forint 1,50 Ft-al 252,00/10 ft/euróra gyengült zárásra, az egyébként az euróval szemben is erősödő dollárért pedig záráskor már három forinttal többet kellett fizetni, az árfolyam 211,30 ft/usd-n zárt.

Tőzsdezuhanás: ki tudja hol áll meg?

Az Index által megkérdezett szakértők egyetértenek abban, hogy a BUX további esésnek néz elébe, és - bár ezzel kapcsolatban konkrét adatok még nincsenek - azt is biztosra veszik, hogy most már nem pusztán profitrealizálásról van szó, hanem a befektetési alapok megkezdték az eddigi szárnyalást biztosító tőke kivonását a régióból. Deák Balázs, a CIB elemzője szerint egy ezer pontos esés még minden további nélkül benne lehet pakliban, emlékezetett arra, hogy korábbi elemzéseikben a 24 ezres magasságba emelkedett tőzsdeindex mellett egy 3-4 ezer pontos korrekciót vetítettek előre, több részvény túlértékeltségére rámutatva. A szakértő szerint a 20 ezer pontos határ lélektani támpontot is jelenthet, de az eddigi, matematikai számítások alapján meghatározott úgynevezett technikai támpontokat - ilyen volt 21 400-as szint is - bukórepülésben vitte át az index.

Pesszimistább forgatókönyvet rajzolt fel Sarkadi Szabó Kornél, a Raiffeisen elemzője, aki szerint a tőkekivonás miatt a befektetők nem törődnek az index alakulásával, ha kiadnak egy eladási megbízást, azt végigviszik, így az index "simán mehet 20 ezer pont alá", és egyelőre megjósolhatatlan, hol áll meg.

Nemzetközi okok

Az elmúlt hetek kedvezőtlen magyar makorgazdasági hírei, a hiánnyal kapcsolatos új adatok, az euró bevezetésének várható halasztása törékenyebbé tette a magyar piacot, de a forint és a BUX esése a régiós mozgásokkal összhangban van - hangsúlyozzák az elemzők. Trippon Mariann, a CIB vezető elemzője szerint visszaesett a globális befektetői étvágy, egyebek között az amerikai kamatemelési várakozásokkal összefüggésben: az USA-ban a hosszú lejáratú, tíz éves kötvények kamata tegnap már 4,45 százalékon állt, ez április óta nem látott magasságot jelent.

Az amerikai piacokra mutat Sarkadi Szabó Kornél is, az említetteken túlmenően szerinte a befektetők az amerikai inflációs félelmek, illetve a vártnál gyengébb profitok, valamint az energiaárak és ezzel az energiaszektor nyereségének kiszámíthatatlansága miatt is átrendezik portfoliójukat, és ez jelen esetben az egyébként is bizonytalanabb feltörekvő piacok (ide tartozik Magyarország is) kárára, az onnan történő tőkekivonással zajlik.

Mi is rátettünk egy lapáttal

Bár valamennyi szakértő hangsúlyozza, hogy a tőzsdei szárnyalás után elkerülhetetlenül várható volt a korrekció, illetve a forint árfolyamának év végéig való őszi gyengülésére már nyáron is számítottak az elemzésekben, azaz a mostani esések nem tekinthetők váratlannak, a hazai folyamatok alakulása tovább erősítette az elkerülhetetlen korrekciót. Míg Lengyelországban a választások körüli bizonytalanságok, nálunk a hiányadatok és az euróbevezetés várható elhalasztása bizonytalanította el a befektetőket. Ennek is köszönhető, hogy miközben ma egész Európában esnek a tőzsdei árfolyamok, a zuhanás mértéke nálunk a legnagyobb: a délben még csak négy százalékkal Budapest vezette rangsorban minket Prága követ, 2,8 százalékkal, Varsó 2-2,5 százalék között esett, a nyugat-európai indexek pedig jellemzően 0,5-0,8 százalék között csúsztak lefelé.
További forintgyengülés várható
A forint 54 bázisponttal 10,73 százalékra gyengült a plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán. A kereskedők rendkívül hektikus piacról számoltak be, ahol globális eladási hullám söpört végig. A szerdán késő délután felerősített brazil, mexikói, dél-afrikai, török, lengyel és szlovák valutákat és értékpapírokat csütörtökön eladták - így fölözve le a hasznot - mondták üzletkötők. A szlovák jegybank intervencióra kényszerült csütörtökön valutája védelmében. A forint három hónapos mélypontjára jutott dél körül, amikor az eurót 252,70 forinton jegyezték, a Budapesti Értéktőzsdén pedig több mint öt százalékot esett az index. Az üzletkötők szerint továbbra is törékeny a piac, pénteken is folytatódhat az eladási hullám. A dollár erősödött, a délután jegyzett 211,30/40 forintos árfolyam több mint három forinttal magasabb a szerdai 208,05/30 forintnál. A nemzetközi állampapírpiacon is a hosszú lejáratú papírok eladása volt a jellemző, a hozamszintek az amerikai és a német kötvénypiacon is emelkedtek. A magyar államkötvények másodpiacán minden lejáraton emelkedett a hozamszint, délelőtt még csak mintegy 10, délután azonban még további 10-15 bázisponttal. A hivatalos kereskedés vége felé az egy évnél hosszabb lejáratok referenciahozamai 6,47-6,52 százalékon álltak szemben a szerdai 6,25-28 százalékkal. A bankközi forintpiacon az overnight kamat 5,80, a tomnext kamat 6,00 százalékon zárt, néhány bázisponttal magasabban a szerdai 5,75, illetve 5,85 százaléknál. A piacon várják ugyan a monetáris tanács rövidített jegyzőkönyvének pénteki közzétételét a szeptember 19-iki, 25 bázispontos kamatcsökkentéssel zárult ülésről, azóta azonban globális gazdasági helyzetváltozás állt be - fogalmazott egy üzletkötő. A testület október 24-én esedékes soros kamatdöntő ülése várhatóan 6 százalékon hagyja a jegybanki alapkamatot, bár Járai jegybankelnök a héten a kamatemelés lehetőségét sem zárta ki teljesen.