Géza
-12 °C
-4 °C

Elfordulnak a befektetők?

2005.12.13. 15:22
Határozottan alulteljesítővé vált a magyar részvénypiac Kelet-Európában az elmúlt hetekben-hónapokban, s a régióba irányuló, egyre erősödő tőkeáramlás ellenére már hosszabb ideje stagnálást mutat a BUX index. A BÉT barométerének az év első háromnegyedében tapasztalható felülteljesítése már csak történelem -- írja a portfolio.hu.
Az emergingportfolio.com adatai szerint a december 7-ével záruló egy hét során több mint 250 millió dollár friss tőke érkezett az EMEA, a feltörekvő piacokba fektető részvényalapokba, amire az elmúlt 2 hónap során mindössze egyszer volt példa. Az elmúlt 4 héten a tőkebeáramlás fokozódott, amiből azonban a hazai piac egyáltalán nem tudott profitálni, alulteljesítővé vált a régióban. Az év közepén a jelenlegivel éppen ellentétes hatás volt tetten érhető a hazai részvénypiacon: a tőkekiáramlás, illetve a minimális tőkebeáramlás ellenére a BUX töretlen emelkedést mutatott. Úgy tűnik, a befektetők egyre aggasztóbbnak találják a hazai államháztartási és külső egyensúlyi helyzetet - főként a választások közeledtével.

Csúcsközelben a többiek

A BUX régióban tapasztalható alulteljesítését szemlélteti a fontosabb kelet-európai indexek relatív teljesítménye is; az orosz RTS, valamint a lengyel WIG20 történelmi csúcsokon tanyázik, s nem sok választja el az abszolút csúcstól a cseh PX50-et sem.

Vegyes mozgás
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe a plusz 95,62 pontos nyitás után csökkent kedden kora délután. A BUX 14.30 órakor 20.650,00 ponton állt, ami a hétfői záró értékhez képest 64,65 pontos, 0,31 százalékos csökkenés, a keddi nyitásnál 160,27 ponttal alacsonyabb. A részvénypiac forgalma kora délutánig 16,3 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen változott az előző napi záráshoz viszonyítva. A Mol részvények ára 435 forinttal 20.650 forintra csökkent. Az OTP árfolyama a délelőtti gyengülés után a hétfői záróárán 6.950 forinton állt. A Richter árfolyama 500 forinttal 40.100 forintra emelkedett. A Magyar Telekom papírok ára szintén nem változott a hétfői záróértékhez képest, részvényei 920 forintot értek. (MTI)