Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Spekulánsok játszanak a forinttal

2005.10.26. 19:39
A forint napközben ugyan nagyobb sávon belül ingadozott, de kitartott a 252 ft/euró árfolyam mellett. Elemzők szerint spekulánsok játszanak, ám a nagybefektetők egyelőre tartják a magyar pénzt. A tőzsde pluszban zárt, talán vége a nagy zuhanásnak.
Spekulánsok játszanak a forinttal, ennek köszönhetőek a napon belüli nagyobb kilengések, ám a nagyobb összegek felett rendelkező alapok nem hagyják, hogy a forint 252-254 ft/eurós sávból kimozduljon - összegezték a mai nap tanulságait az Indexnek elemzők. Ezek pici játékok, melyek eredményeképpen ma a forint egészen a 251,1-es szintig is erősödött az euróval szemben, illetve megjárta a 252,9 magasságot is, de alapvetően egész nap a 252 ft/eurós árfolyam dominált. A lengyel politikai válság kiváltotta zloty gyengülés lehet az, ami a közeli napokban a leginkább befolyásolhatja a forint sorsát, ha a zloty tovább gyengül, az várhatóan az összes régiós devizára kihat.

Erőre kaphat a tőzsde

Elsősorban az olajár gyenge emelkedésével, és ezzel összefüggésben az olajrészvények nemzetközi drágulásával magyarázta a tőzsde 2,4 százalékos emelkedését Szálkai András, az Erste elemzője. A Mol több mint öt százalékot emelkedett a mai napon (így közel ezer forinttal a nyitó ár felett, 19 750 forinton zárta a kereskedést) és húzta magával a többi papírt is. Segített ugyanakkor az a tény is, hogy a Morgan Stanley bank erős vételt javasolt a Mol-ra és az OTP-re is. Szálkai András szerint ez azt mutatja: miközben a magyar makrogazdasági adatok aggasztják a befektetőket, a hazai tőzsdei cégek megítélése továbbra is jó, bíznak a menedzsmentekben és a profittermelő képességben. A kérdés, hogy ez a bizalom meddig ellensúlyozza a makroadatokkal, az államháztartási helyzettel összefüggő aggodalmakat, azaz leegyszerűsítve meddig vélik úgy a befektetők, hogy forint esetleges gyengülése esetén is megéri a hazai részvényekbe fektetni.

Az elmúlt napok lassú emelkedése ugyanakkor azt is jelzi: bár az amerikai kamatemeléssel kapcsolatos várakozások bármikor újra felerősödhetnek, sok befektetésre váró pénz keresi a helyét a világban, és ennek révén megállhat a hazai tőzsde utóbbi hetekben zajló zuhanása.