Pánik a budapesti tőzsdén

2008.10.08. 09:58
Csaknem tucatnyi részvény, köztük a Mol- és az OTP-papírok kereskedését felfüggesztették, miután árfolyamuk szerdán 10 százalékot esett. A tőzsdeindex 7 százalékot meghaladó mínuszban zárt. A BUX értéke közelít a tavaly nyári, 30 ezer pont körüli csúcs feléhez: 16 165 pontra esett zárásra az index.

Nagyott esett a BUX, még inkább az OTP

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe végül 7,32 százalékot esett a mai nap folyamán. A BUX 16 165 ponton fejezte be a kereskedést. Nagyot esett a tegnapelőtt 10 százaléknál is nagyobbat eső, ezért felfüggesztett, tegnap további 7 százalékot eső OTP-részvény. A bankpapír árfolyama ma 13,29 százalékot veszítve értékéből 4500 forintot ért a tőzsde zárásakor. Az OTP-részvények forgalma kimagaslóan magas, közel 37 milliárd forintos volt. A másik blue chip, a Mol ára 6,06 százalékot esett és 13 ezer forinton zárt.

Már nyitáskor hatalmasat, több mint 5 százalékot esett a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX, és a zuhanás a kereskedés első órájában sem fékeződött. Egy órával később már 9 százalék fölötti mínuszban volt az index: a keddi 17 441 pontos záróárnál 1555 ponttal alacsonyabban, 15 886 ponton állt. Később 16 800 pontig is emelkedett, ám innen visszaesett a 16 200 pont környéki szintre, és itt stabilizálódott. Zuhan a forint is: az euró ára délelőtt 253 forint fölé, kora délután 255 forint közelébe emelkedett.

A vezető papírok közül az OTP 9,44 százalékos mínuszban, 4700 forinton, a Mol 6,07 százalékos visszaeséssel, 13 000 forinton nyitott. Az OTP-részvények ára a nyitást követő első fél órában kissé följebb kapaszkodott, 4850 forintig, míg a Mol árfolyama tovább esett, 12 710 forintig.

Felfüggesztett nagyok

Ez azonban csak átmeneti javulás volt: a kereskedés első órájának végén mindkét nagy részvényt felfüggesztették, mert árfolyama 10 százalékot gyengült. Az OTP árfolyama háromnegyed tízkor 4650 forintra zuhant, ez 540 forinttal, 10,40 százalékkal alacsonyabb a papír előző napi záróáránál. Utoljára négy évvel ezelőtt, 2004 októberében volt ezen a szinten az árfolyam. A Mol-papírok ára 12 060 forintra süllyedt, ami 13 százalékos mínuszt jelentett.

Az ideiglenes felfüggesztés 9.55-kor újraindult az OTP, 10.08-kor a Mol kereskedése. A pillanatnyi szünet a Molnak segített, fél tizenegy után nem sokkal már csak 8 százalékos esést mutattak a papírok, az OTP azonban nem tudott visszakapaszkodni. Délután az OTP-papírok ára már megjárta a 4600 forint alatti szintet is, ami 13 százalékos mínuszt jelentett.

Nincs szabály a felfüggesztésre

Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezetése figyeli a piaci eseményeket és a partner tőzsdéket, de nincs napirenden a kereskedés leállítása, erre vonatkozó konkrét előírást nem tartalmaz a tőzsdei szabályzat - mondta Varga Balázs Attila, a BÉT tagi és kibocsátói igazgatóságának vezetője az MTI érdeklődésére szerdán. Rendkívüli kereskedési helyzetekben a tőzsde vezetősége mérlegelheti a kereskedés leállítását, de erre vonatkozó konkrét szabály nincs - fejtette ki. Az egyes papírokra vonatkozóan a kereskedési rendszerbe épített "automatikus fékek" biztosítják, hogy az árfolyam ne mozduljon el a megengedettnél nagyobb mértékben. Amennyiben egy papír árfolyama a bázisárhoz képest - ami rendszerint az előző záróár - több mint tíz százalékkal csökken vagy emelkedik, úgy a rendszer néhány, maximum tíz percre automatikusan szünetelteti a papír kereskedését. Az újraindítás után BUX-papírok illetve az "A" kategóriás részvények esetében maximum 15 százalékos, a "B" kategóriás, illetve a BUX-ban nem szereplő részvények esetében maximum 20 százalékos elmozdulás lehetséges, ennél nagyobb mértékű ármozgásnál a rendszer nem engedi létrejönni az ügyletet.

A nyitás utáni percekben több kisebb súlyú részvény kereskedése is szünetelt 10-15 percig a 10 százaléknál nagyobb árfolyamcsökkenés miatt. Ideiglenesen felfüggesztették a Synergon, a Bookline, a Zwack, az econet, az Graphisoft Park, a Humet, a Rába, az ORCO, és a Konzum részvényeket, miután esésük meghaladta ezt a limitet. Összesen 17 részvény kereskedését függesztették fel átmenetileg.

A BUX a tavalyi év közepén tetőzött 30 000 pont feletti maximummal, most közel jár ahhoz, hogy értéke bő egy év alatt a felére csökkenjen. A kereskedés 15 900 pont körül látszik stabilizálódni.

Mondjuk ki nyugodtan, ez egy krach

Kezd a félelem teljesen elhatalmasodni minden piacon, és ez alól a budapesti tőzsde sem lehet kivétel – mondta az Indexnek Móró Tamás. A Concorde elemzési vezetője szerint az eladások (melyek következtében aztán egyre tovább süllyed lefelé az árfolyam) részben arról szólnak, hogy a befeketők a korábban hitelből vett pozicióikat likvidálják. A szakértő szerint nyugodtan nevezhetjük a mostani folyamatot krachnak.

Azt, hogy az esés meddig tart, megjósolni nem lehet. Móró Tamás szerint ugyanakkor rövid távon lehet egy jelentős visszapattanásra számítani, a mostani pánikszerű eladásokkal szinte minden papír alulárazottá vált. Ha a már bejelentett és tervezett állami intézkedések valamennyire megnyugtatják a piacot, megjelenhetnek az első vevők.

Középtávon azonban távolról sem jók a kilátások, és jósolni is nehéz: a recesszió most már egyértelműnek tűnik, és nem lehet tudni, milyen szektorokat milyen mélységben érint majd, szinte lehetetlen ma vállalati profitokat számolgatni. Móró Tamás szerint lehetnek szektorok, melyek kevésbé érzik meg a gazdasági visszaesést, ilyen lehet a telekommunikációs ágazat például, de azzal, hogy a cégek hiteltörlesztése és új hitelhez jutása nehezebbé vált, előnybe kerülnek a jelentős készpénzállománnyal rendelkező vállalatok is. Ez utóbbi tényező magyarázza részben a Richter erejét: a papírok fél tizenegykor is 32 ezer forinton álltak, csak 2,4 százalékot estek.

Vagy érdemes vásárolni?

Más elemzők viszont azt gondolják, hogy rövid távon közel lehet a zuhanás vége, és lassan ideje elkezdeni a vásárlásokat. Azoknak a befektetőknek, akik jelenleg nem rendelkeznek részvényekkel, érdemes apránként, akár évekig elnyúlóan vásárlásokba kezdeni, így nagy eséllyel "meg tudják fogni a mélypontot" - mondta az MTI-nek Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője.

Az elemzők mindegyike egyetértett abban, hogy a jelenlegi pánikhangulatban a részvények eladása nem ajánlatos. Ezzel érdemes megvárni a fellendülést, amely Kuti Ákos, a Cashline Értékpapír Zrt. elemzője szerint akár már ma is elkezdődhet. Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank Zrt. elemzője szerint a tőzsdékbe vetett befektetői bizalom összehangolt, globális intézkedések hatására térhetne vissza. Az elemző azt javasolja, hogy a kisbefektetők tartózkodjanak a tőzsdei kereskedéstől, és válasszanak biztonságosabb befektetési formát.

Mindenki pánikol

Moszkvában az egész kereskedés leállt

A két moszkvai tőzsdén, az RTS-en és a MICEX-en szerdán a nyitás után alig fél órával felfüggesztették a kereskedést. A tőzsdei piacfelügyelet rendelte el a kereskedés felfüggesztését, miután a jegyzések az RTS-en 11,2, a MICEX-en 14,3 százalékkal estek. Az RTS, ahol a cégeket dollárban tartják nyilván, web-oldalán jelentette, hogy egy órán át szüneteltetni fogja a kereskedést. A MICEX-en, ahol a jegyzések rubelben történnek, a kereskedést csak pénteken indítják újra, hacsak a piacfelügyelet másként nem rendelkezik - közölték.

A tőzsdepiaci pánik korántsem budapesti jelenség: az európai piacok – a brit kormány bankmentő csomagjának elfogadása ellenére – meredek eséssel kezdték a napot. A német DAX börze 10 százalékos mínuszban kezdett, a 12 százalékot zuhant moszkvai tőzsdén már fel is függesztették a kereskedést. A japán tőzsde 9 százalékos mínusszal, ötéves mélypontra, 10 ezer pont alá zuhanva zárt a szerdai kereskedést, a Dow Jones kedden szintén 10 ezer pont alá esett.

A legnagyobb veszteséget ma is a bankpapírok szenvedik el. Hiába a brit bankmentő akció, a Barclays 6 százalékot, a Lloyds TSB 2,4 százalékot vesztett. Javult viszont a Royal Bank of Scotland, több mint 9 százalékkal, és 20 százalékot ugrott fölfelé az utóbbi időben sokat szenvedett brit jelzálogkölcsönző, az HBOS, de csak mert ausztráliai részlegét megveszi a Commonwealth Bank. Az UniCredit 10 százalékot, a Dexia 10,3 százalékot, a Société Générale 6,7 százalékot vesztett nyitás után, a Raiffeisen az osztrák tőzsdén 16 százalékos mínuszba zuhant.

Nem először feleződik a BUX

A tavaly nyáron még 30 ezer pontos csúcsokat beállító BUX mára csaknem lefeleződött. Az újkori magyar tőzsde történetében azonban ez a harmadik olyan válság, melynek nyomán, döntően persze nemzetközi hatásra, rövid idő alatt drasztikusan visszaesett az inxdex.

Az 1990. június 19-én indult Budapesti Értéktőzsde a kilencvenes közepén kezdte első felívelését: a nyitás után a kereskedés egyetlen cég, az IBUSZ részvényeivel indult, 1990 végére ugyan már hat papír volt a börzén, de a nagyobb bevezetések csak az évtized közepén indultak el. Az 1995 végén 2000 pont alatti BUX bő három év alatt több mint a négyszeresére nőtt, 1998 elején már 9000 pont közelében járt, a jegyzett cégek száma elérte az 50-et. Az ekkor indult ázsiai, majd orosz válság viszont még abban az évben lefelezte a tőzsdét, 1998 végén 4000 pont alatti tartományokban is mozgott az index.

Az ezt követő fellendülés 2000 tavaszán, 10 500 pont közeli csúcsokra repítette, hogy aztán másfél év alatt újra csaknem lefeleződjön, 5000 pontig essen vissza a BUX.