Móric
9 °C
15 °C

Még drágább lesz a cigaretta

2008.02.11. 07:49
Ha 10 százalékkal emelkedik a cigaretta ára, akkor 4 százalékkal kevesebb fogy belőle. A jövedéki adó növelése révén ezt el lehet érni, ami egészségpolitikai szempontok miatt tetszik az EU-nak.

További jelentős drágulás várható a cigarettánál Magyarországon az EU-s jogharmonizáció és a közösségi előírások szigorúbbá válása miatt. Jelenleg hazánkban a cigaretta jövedéki adója 7600 forint ezer darabonként és a kiskereskedelmi eladási ár 28 százaléka, de legalább 13 965 forint/ezer darab. Ez tehát kb. 50 euró ezer szálanként (a bizottság legutóbbi, novemberi összevetésekor 275 forint/eurós árfolyamon számolt), ám ez év végén lejár az EU-csatlakozáskor kapott derogáció. Ezért 2009. január 1-jétől itthon is el kell érni az unióban jelenleg előírt minimális jövedéki adó szintjét, ez ezer szálanként 64 euró (emellett az adótartalomnak a végső kiskereskedelmi ár 57 százalékát is el kell érnie).

A drágulás azonban még itt sem áll meg. Kovács László uniós adóügyi biztos még az idei első fél évben az Európai Bizottság plénuma elé terjeszti a minimális jövedéki adó felülvizsgálatáról szóló javaslatát. Biztosan emelést fogunk javasolni, részben az infláció, részben egészségpolitikai szempontok miatt - fejtette ki a Világgazdaság kérdésére Kovács László. Az EU-ban ugyanis a vezető halálokok között áll a dohányzás. A felmérések szerint a cigaretta árának 10 százalékos növekedése a fogyasztás négyszázalékos csökkenéséhez vezet, s a drágítást a kormányok a jövedéki adó növelésével tudják elérni.

A jövedéki adó további emelésére teendő javaslat elkészítésére maga a közösségi irányelv hatalmazza fel az Európai Bizottságot, amikor előírja, hogy négyévente felül kell vizsgálni az adómértéket. Ennek részeként a testület tavaly széles körű konzultációt indított. Az biztos, hogy az új tagállamok még egyszer nem kaphatnak derogációt, a legutolsó minimális mérték már rájuk is akkortól vonatkozik majd, mint a régiekre - húzta alá Kovács László.

A sógorok korlátozhatnak

A kelet- és közép-európai tagállamokban még mindig jóval olcsóbb a cigaretta, mint a régi tagországokban, s ez jelentős adóbevételtől fosztja meg az utóbbiakat, hiszen (főleg a határ menti körzetekben) sokan az olcsóbb szlovák vagy magyar dohányárut viszik át illegális "magánimportként" például Ausztriába. Ezért járult hozzá Brüsszel ahhoz, hogy többek között Ausztria is korlátozhassa a magánforgalomban adómentesen Magyarországról és más szomszédos országokból bevihető cigaretta mennyiségét 25 szálban. Ezt a megkötést a "sógorok" a schengeni zóna decemberi kibővítése után is fenntarthatják és - noha határellenőrzés már nincs - mélységi kontroll keretében a határ körzetében továbbra is vizsgálhatják. Az osztrák korlátozás valamennyi szomszédos új tagállammal szemben mindaddig fenntartható, amíg ezekben nem érik el a 64 eurós jövedékiadó-mértéket.

Október óta Szlovénia eljutott erre a szintre, ám Bécs nem hajlandó feloldani vele szemben a beviteli korlátozást. Ezért várhatóan azonnal megindul a közösségi jog megsértése esetén alkalmazott kötelezettségszegési eljárás Ausztriával szemben, amint panasz érkezik az osztrák gyakorlatra - emelte ki az adóügyi biztos.