Sára, Márió
2 °C
6 °C

Drágább lesz a cigaretta

2005.09.13. 08:08
Nem tűnik lefutottnak a cigaretta jövedéki adójának 7,5 százalékos emelése, a gyártók - érdekvédelmi szervezetükön keresztül - ugyanis még tárgyalnak a kormányzattal a közteher jövő évi alakulását illetően. A kormány adócsomagja szerint ilyen mértékű adóemelés átlagosan 6,8 százalékkal növelheti a hazai cigaretták fogyasztói árát.

A kisebb gyártók ennek megfelelő adónövekedéssel számolnak, ám információink szerint a legnagyobbak lobbierején múlhat, mennyivel kell majd többet fizetni jövőre a cigarettáért.

A 7,5 százalékos jövedékiadó-emelés egyébként több márka esetében a fogyasztói ár 2004-es szintre való visszatérését jelentené. Emlékezetes, hogy tavaly év végén a legnagyobb gyártó árversenybe kezdett, néhány márkájának árát több mint 10 százalékkal mérsékelte, s ezt a lépést hamarosan több cég is követte.

Még tart a lobbi

A nagyok lobbija vélhetően nem csak az adóemelésekre koncentrálódik, Patai András, a Magyar Dohányipari Szövetség főtitkára ugyanis néhány nappal ezelőtt egy dohánytermelői konferencián azt hangsúlyozta: el kellene gondolkodni a derogációs időszak 2011-re történő kitolásán. Magyarország 2008-ig kapott haladékot, hogy a cigarettatermékek jövedéki adóját az uniósra, vagyis ezerszálanként 64 euróra, dobozonként tehát átlagosan 320 forint körüli szintre emelje. Ehhez 2008-ra a közkedvelt márkák árának 560 forintra kellene emelkedniük, miközben ezen termékek ára jelenleg átlagosan 400 forint körül mozog.

Az árak növekedése a feketepiac élénkülésével jár. Az elmúlt időszak drasztikus jövedékiadó-növekedése miatt a legális piac 6 milliárd szállal csökkent, az idén 13,5 milliárddal számolnak. A megfigyelők 4-6 milliárd szálas feketepiacról beszélnek, amely alaphangon 40-50 milliárd forintos adóbevétel-kiesést jelent, mások viszont a 75 milliárdos kárt sem tartják kizártnak. Jelenleg a cigaretta jövedéki adója a fogyasztói ár 23 százaléka, illetve 6450 forint ezerszálanként. Ez a két adónem legutóbb tavaly január elsején változott, a kormányzat azóta nem nyúlt az élvezeti cikk közterhéhez.

Több az illegális cigaretta

Bár a dohánypiacon a forgalom bővülését tapasztalta a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP), ám az intenzív árverseny miatt a bevételek nem nőttek ilyen arányban. Nagy János vezérőrnagy szerint azonban jó jel, hogy az év első nyolc hónapjában nőtt a legális forgalom aránya. Emellett az előző évhez képest jelentősen nőhet a lefoglalt illegális cigaretta mennyisége: míg tavaly 906 ezer karton került a pénzügyőrökhöz, az idén év végére ez a szám elérheti az 1,4 milliós szintet is. (A hatóság idei előirányzata 1,25 millió karton.) Ez azonban kevesebb mint 10 százaléka lehet a több mint 3 milliárd szál, vagyis 15 millió karton nagyságúra becsült feketepiacnak - ez jóval szerényebb becslés, mint a piaci résztvevők 4-6 milliárdos "tétele".

A VPOP augusztus végéig 550,6 milliárd forint vám- és adóbevételt könyvelt el, ezen belül a dohánytermékek jövedéki adója meghaladta a 100 milliárd forintot. Ez utóbbi esetében a tavalyinál 7 százalékkal nagyobb, 197,5 milliárd forintos bevételre számít a kormány. A dohányáruk után befolyt áfa összege 75 milliárd forint lehet az év végén az előirányzat szerint, ennek augusztus végéig 58,66 százalékát fizették be.

Növekszik

Több mint másfél éve nem emelkedett a cigaretta jövedékiadó-tartalma. Az utolsó emelés 35 százalékos volt, amely mind abszolút értékben, mind volumenben sokkal erősebb volt a mostani 7,5 százaléknál.

A Pénzügyminisztérium tervei szerint az úgynevezett sodródohány közterhét a cigaretta jövedékiadó-emeléséhez igazítanák. Emellett a pipadohány adóját 23 százalékkal emelnék, amely a kisebb gyártók szerint elfogadható mérték.